TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Glovo kažnjen sa 79 miliona eura zbog lažnog zapošljavanja
22.9.2022 04:07 | Indikator.ba
Španjolsko ministarstvo rada izreklo je dostavi hrane Glovo, koja posluje i u Bosni i Hercegovini, kaznu od 79 miliona eura zbog kršenja zakona o radu.

Inspekcija rada utvrdila je da 10.600 vozača dostave u tvrtki lažno obavljaju samostalnu djelatnost jer ispunjavaju sve uvjete za rad na puno radno vrijeme. Španjolska ministrica rada Yolanda Diaz rekla je novinarima, prema španjolskoj novinskoj agenciji EFE, da Glovo nije uskladio poslovanje s novim zakonom o radu. To je doneseno upravo kako bi platforme za dostavu hrane službeno zaposlile svoje radnike.

- Težina zakona pasti će na ovu tvrtku, najavila je Diazova. Glovo je optužila za ometanje istrage.

- Ova tvrtka opstruira inspektore rada, što je jako loše u socijalnoj, demokratskoj i pravnoj zemlji u kojoj tvrtke moraju poštovati zakon.

Prema njenim riječima, ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača, a ujedno je tvrtku kaznilo s gotovo 79 miliona eura.

Španjolska je donijela nove zakone o radu koji od platformi za dostavu hrane zahtijevaju zapošljavanje dostavljača koji ispunjavaju uvjete za zapošljavanje 2021. Do tada je većina dostavljača bila nesigurno zaposlena.

O neregularnom zapošljavanju na platformama Glovo i Wolt javno se oglasio i slovenski ministar rada Luka Mesec. Početkom ovog mjeseca istaknuo je da su multinacionalke u ovoj zemlji u neregularnoj situaciji i da ne zapošljavaju kurire, iako mnoge od njih ispunjavaju sve uvjete za zapošljavanje i od tog posla žive, izvještava InStore.

Kako je podsjetio, Europska komisija predložila je da se to područje uredi direktivom, a on sam očekuje da će uredba biti donesena u roku od godinu dana. Slovenija je po tom pitanju u taboru zemalja koje podržavaju regulaciju, zajedno sa Španjolskom i Belgijom. Po njemu je, primjerice, Nizozemska u suprotnom taboru.

(Foto: Glovo)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA