TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Vlasnik Tvornice cementa Kakanj promijenio ime i najavio cement bez ugljika
22.9.2022 04:33 | Indikator.ba
Većinski vlasnik Tvornice cementa Kakanj HeidelbergCement, drugi najveći proizvođač cementa u svijetu, promijenio je svoju marku u Heidelberg Materials, priopćila je njemačka tvrtka u utorak, u pokušaju da bolje odražava svoju ulogu dobavljača u građevinskj industriji.

- Ponosni smo na naše cementno poslovanje, ali raspon usluga tvrtke daleko nadilazi cement. Danas i još više u budućnosti, rekao je izvršni direktor Dominik von Achten.

Iz sjedišta u Heidelbergu, gdje je novi vizualni identitet predstavljen u prisustvu više stotina zaposlenika, poručili su da budućnost kompanije održiva i digitalna.

-Nastavljamo pokretati promjene u našoj industriji prema održivosti i digitalizaciji – za dobrobit naših kupaca, naših zaposlenika, naših dioničara i društva u kojem živimo. Zahtjevi kupaca, tržišta i konkurenti se brzo mijenjaju. Prilike i izazovi nadilaze državne granice, komunikacija postaje sve globalnija. Pojavljuju se mogućnosti diferencijacije. Bit ćemo prva tvrtka na svijetu koja će ponuditi cement bez ugljika u velikoj mjeri već 2024. Snažno napredujemo u skaliranju naših CCUS aktivnosti: do 2030. smanjit ćemo naše emisije CO2 za 10 milina tona s projekte koje smo već pokrenuli, poručio je von Achten.

Tvrtka je saopćila da će rebranding odmah stupiti na snagu na nivou grupe i postepeno se uvoditi od 2023. za sve domaće i međunarodne podružnice.

Heidelbergcement postao je većinski vlasnik Tvornice cementa Kakanj u privatizaciji 2000. godine, a do tada društvo je bilo dio GIK Hidrogradnja
Sarajevo. Godine 2006. društvo je preneseno na CeemInvestment Fund, koji je dio HeidelbergCement grupe.

CeemInvestment Fund je trenutno vlasnik 93,27 posto dionica u Tvornici cementa Kakanj.

Privatizacija Tvornice cementa Kakanj često je isticana kao primjer uspješne pretvorbe vlasništva u Bosni i Hercegovini.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA