TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Suša poskupljuje živinarske proizvode za 10 posto
22.9.2022 04:45 | Indikator.ba
Suša je ove godine značajno uticala na mnogo toga, ali najviše na poljoprivredne proizvođače, koji očekuju manje prinose žitarica, a prema rečima živinara manji prinosi žitarica će povećati cijenu svih živinarskih proizvoda za deset odsto.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara, živinara BiH i izvršni direktor kompanije Madi iz Tešnja, rekao je za Nezavisne novine da ukoliko se ostvare prognoze da će prinosi žitarica biti manji za 50 odsto, onda je poskupljenje svih živinarskih proizvoda neminovno.

Poskupljenje zavisi od roda žitarica, a prema dosadašnjim procjenama rod će biti jako loš, te će to vjerovatno uticati na cijenu, ali još ne znamo u kolikom obimu, rekao je Jabandžić, dodajući da berba kukuruza kreće za nekoliko dana te da će onda sve biti jasnije.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija građana je teška, a oni ne žele da je dodatano otežavaju ukoliko ne bude bilo potrebe.

- Mi ne želimo da podižemo cijenu ukoliko ne bude potrebe, jer ne želimo da otežavamo dodatno ovu tešku ekonomsku situaciju u kojoj narod živi. Vrlo je teško reći bilo šta, mi ćemo se svakako truditi da gledamo koji je interes građana, rekao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, rekao je za Nezavisne novine da bi u narednom periodu trebalo doći do poskupljenja živinarskih proizvoda za deset odsto.

Svakodnevno smo suočeni sa stalnim povećanjima cijene energenata na svjetskim berzama, što se odražava na našu proizvodnju. Ove godine je suša bila katastrofalna, kako se procjenjuje najgora u zadnjih 500 godina. Mi se ovim problemima jednostavno prilagođavamo iz dana u dan, ali sasvim je realno da će morati doći do usklađivanja i povećanja cijkena proizvoda živinarstva, kazao je Miličić.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA