TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Republika Srpska preuzima gradnju elektrana od Rašida Serdarova
22.9.2022 05:01 | Indikator.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će Republika Srpska od kompanije Comsar Energy ruskog biznismena Rašida Serdarova preuzeti gradnju dvije elektrane.

– Comsar je ranije dobio određena prava da gradi termoelektranu na ugalj u Ugljeviku i hidroelektranu Mrsovo i pribavio sve dozvole i ima urađene sve studije. Rekli smo da smo spremni, Republika Srpska će preuzeti prava da gradi to, rekao je Dodik za RTRS iz Moskve, gdje se sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je dodao da će sada, na osnovu procjene revizorske kuće o tome koliko je Comsar uložio, postići dogovor o preuzimanju izgradnje tih elektrana.

– To govori da ćemo obezbijediti dodatnu energetsku stabilnost Republici Srpskoj. Danas nije teško naći partnere za izgradnju hidroelektrana i termoelektrana. Na ovaj način ćemo Ugljevik potpuno staviti na izvjesni kolosijek, gradićemo termoelektranu na novoj tehnologiji, a staru modernizovati i pokušati da i jedan i drugi kapacitet budu značajni proivođači električne energije, naveo je Dodik.

On je istakao je ova dva vitalna kapaciteta omogućiti poboljšanje energetske stabilnosti i energetske ponude Republike Srpske.

Prema procjeni koju je Serdarov lično naručio, njegove koncesije su vrijedne 180 miliona maraka, prema pisanju portala CAPITAL.

Iako nije poštovao koncesione ugovora Vlada Republike Srpske mu je dozvolila da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

(Foto: Rašid Serdarov)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA