TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Tri kompanije zainteresovane za Hidrogradnju
22.9.2022 12:54 | Indikator.ba
Za imovinu nekadašnjeg građevinskog giganta, Hidrogradnju iz Sarajeva zainteresovane su tri inostrane kompanije, i to iz Švajcarske, Italije i Australije, potvrdio je za Nezavisne Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Kako je istakao, ova tri pisma namjere su otkupljena zasad.

- Nešto malo imovine je dosad prodato i tim novcem su izmirene hipoteke kako ne bismo imali problema u daljem postupku prodaje. U odnosu na prvu prodaju, cijena je smanjena za 10% - rekao je Fazlagić.

Imovina Hidrogradnje, koja je od 2017. godine u stečaju, se prodaje po početnoj cijeni od 88.067.552 KM.

Ova kompanija je za vrijeme bivše Jugoslavije gradila auto-puteve i mostove širom svijeta, a imala je angažmane u mnogim zemljama Afrike i Azije.

U javnom oglasu za prodaju ove kompanije stoji da će prodaja ovog privrednog subjekta javnim nadmetanjem biti održana 19. oktobra ove godine s početkom u 12 časova u sjedištu prodavca.

- Uslovi prodaje su da se Hidrogradnja u stečaju prodaje u pravnom i fizičkom stanju na dan prodaje u viđenom stanju bez prava naknadne reklamacije i da se prodaja vrši usmenim javnim nadmetanjem - stoji u javnom oglasu.

Uslov prodaje je i nastavak poslovanja osnovne djelatnosti Hidrogradnje, uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih.

- Navedena vrijednost privrednog subjekta je početna cijena navedena u tenderskoj dokumentaciji i privredni subjekat ne može se prodavati ispod te cijene. Sve takse i poreze za prenos vlasništva privrednog subjekta plaća kupac, te pripremu dokumentacije i pravne radnje za prenos vlasništva - stoji u javnom oglasu.

Ističe se da pravo učešća na usmenom javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica koja izvrše uplatu na ime osiguranja u iznosu od 0,5% od početne cijene, odnosno iznos od 440.337 KM na transakcijske račune Hidrogradnje.

- Takođe, potrebno je da izvrši otkup tenderske dokumentacije s dodatim pravilima za javno nadmetanje uz otkupnu cijenu od 1.000 KM plus, te ponudi kupoprodajnu cijenu od minimalno 88.067.552 KM - pojašnjava se u javnom oglasu.

Podsjećamo, četvrta licitacija za prodaju Hidrogradnje održana je još 30. marta 2020. godine, ali bezuspješno, i tada je cijena za imovinu ove kompanije bila oko 50 mil EUR.

Polovinom februara te godine upućena su dva javna poziva za licitaciju. Prvi ponovljeni poziv raspisan je 18. februara i odnosio se na prodaju motela Čavljak po početnoj cijeni od 1,2 mil KM, zemljišta u Vitkovcima po cijeni od 2 mil KM, poslovne prostore, garaže i ostalo u objektu Alfa u Paromlinskoj ulici za početni iznos od 269.000 KM, kao i zemljišta u Mostaru.

Obaveze prema 580 radnika iznosile su 29 mil KM, prema PIO 20 miliona, zdravstvu 14 miliona, ostalim porezima pet miliona, a prema bankama 10 miliona KM.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA