TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Novi okvir obavezne rezerve od 1. januara 2023.
23.9.2022 04:10 | Indikator.ba
Od 1. januara 2023. godine stupit će snagu novi okvir obavezne rezerve komercijalnih banaka u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva uvođenje obavezne rezerve u stranim valutama, najavio je vođa Odjeljenja za monitoring i analizu Centralne banke BiH dr. Dejan Kovačević tokom radnog doručka sa novinarima u četvrtak.

Ova promjena, koja je rađena u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, prema Kovačeviću, trebalo bi da donese veću fleksibilnost u primjeni instrumenata obavezne rezerve jer će donijeti valutnu diferencijaciju stope obavezne rezerve i politike naknade koja središnja bh. monetarna institucija naplaćuja bankama.

- Na ovaj način obaveznu rezervu još više segmentiramo i povećavamo efikasnost, što će nam omogućiti da targetiramo dodatne ciljeve koje želimo postići, a jedan od njih je smanjenje eurizacije pasive (i aktive) sektora komercijalnih banaka, kazao je Kovačević.

Takođe, dodao je, ovim se povećava atraktivnost dugoročne domaće štednje za finansiranje investicione aktivnosti preduzeća i potrošnje domaćinstava imajući u vidu ročnu strukturu domaćih izvora.

Naime, 70 posto depozita je kratkoročno i prema Kovačevićevim riječima računima rezervi posebno za KM i posebno za EUR želi se ova struktura mijenjati u korist više dugoročnih sredstava, koja su pogodnija za investicione aktivnosti komercijalnih banaka.

Podsjećamo da je Misija MMF-a u BiH još 2019. godine sačinila dokument o tehničkoj pomoći Centralnoj banci u kojem se predviđa novi okvir obavezne rezerve, a kojim bi se pomoglo povećanje omjera pokrivenosti konvertibilne marke u odnosu na euro i očuvanje finansijske održivosti CBBiH.

Tekst koji je o tome objavio Indikator.ba nalazi se na linku:

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=25967&naslov=MMF+preopru%C4%8Duje+novi+okvir+obavezne+rezerve+Centralne+banke+BiH


(Foto: Indikator.ba)

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA