TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Marco Trevisan, CEO Intesa Sanpaolo Banke: U BiH postoje dobre mogućnosti za ulaganja
23.9.2022 05:11 | Indikator.ba
Čini se da će se ekonomija Bosne i Hercegovine oporaviti nakon događaja u proteklih nekoliko godina, uključujući pandemiju.

Nakon smanjenja BDP-a od 3,2% u 2020., u 2021. ekonomija je pokazala snažne znakove oporavka od oko 6% na godišnjem nivou.

Ovi rezultati postignuti su zahvaljujući ponovnom oživljavanju industrijske proizvodnje (rast od 6,7 posto), lične potrošnje, izvoza (34,8 posto) i potpunom oživljavanju turizma, kaže Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH u intervjuu objavljenom na stranicama matične italijanske grupacije.

Očekuje se da će se ova pozitivna ekonomska prognoza zadržati u 2022., s predviđanjima rasta BDP-a od 2,5%. Međutim, inflatorni pritisci, sve veći troškovi energije i trenutna međunarodna politička klima potaknuli su ekonomiste da revidiraju svoju prognozu inflacije na 11,5% u 2022.

Unatoč tome, postoje dobre mogućnosti ulaganja. - Ova zemlja ima strateški položaj, vrlo stabilan finansijski sektor, povoljne trgovinske i druge sporazume, kaže Trevisan.

Štaviše, zakonodavstvo, carina i porezni sistem su povoljni i ima konkurentnu radnu snagu, niske troškove poslovanja, dobre prirodne resurse i vrlo atraktivne lokacije za ulaganje. Sektori u porastu uključuju poljoprivredu, metale, drvo, energetiku, turizam, nekretnine i tekstil.

Iako zemlja nije dio Europske unije, Trevisan ističe druge prednosti. - Mi smo zaista u srcu Europe i imamo sporazum o slobodnoj trgovini. To zemlju čini zanimljivom za promatranje kao priliku za ulaganje, kaže on. Osim toga, Bosna i Hercegovina prolazi niz infrastrukturnih ulaganja kako bi poboljšala svoju povezanost sa susjednim zemljama.

Bosna i Hercegovina je poznata po svom uspješnom krajoliku malih preduzeća, sa nekoliko velikih korporacija. Catering za mala preduzeća područje je u kojem se Intesa Sanpaolo ističe.

- Mali poduzetnici okosnica su naše ekonomije, kaže Trevisan. Poseban fokus stavljamo na kreditne programe za obrtnike, nudimo široku paletu proizvoda za start-upove, kao i posebno formiran tim stručnjaka za potrebe ove vrste klijenata.

Banka je također omogućila pristup sredstvima kreditne linije i Europskoj investicijskoj banci (EIB) i Europskoj banci za obnovu i razvoj.

U planu je uvođenje novih proizvoda kao što su SMS i m-token usluge za pravne i poslovne subjekte. - Banka se kreće u smjeru sve veće modernizacije i digitalizacije poslovanja, kaže Trevisan. - Uskoro će biti moguće uplatiti novac na račun pravne osobe putem bankomata Intesa Sanpaolo banke.

U svjetlu ekonomske i političke klime izazvane ratom u Ukrajini, projekcije za bankarski sektor u Bosni i Hercegovini su snižene, a bankarski sektor u zemlji zabilježio je ograničenu potražnju za novim kreditima u prva tri mjeseca 2022., prema Trevisanu.

Objašnjava: - Novi scenarij zahtijeva reviziju ciljeva rasta za 2022., ali vidimo da krediti koji se uredno vraćaju rastu niže od očekivanog.

Ovo smanjenje, kaže on, "jednako je raspoređeno među preduzećima i pojedincima kao posljedica sporog oporavka potražnje za kreditima i ukupne međunarodne nestabilnosti. Ciljevi za mala i srednja preduzeća (MSP) potvrđeni su na temelju dosadašnjih dobrih rezultata i solidnih planova za naredne mjesece.

Okoliš, društvo i upravljanje (ESG), kao i kod ostatka Intesa Sanpaolo Grupe, ključni su stup poslovnog plana Intesa Sanpaolo BiH od 2022. do 2025. godine.

Banka je već pokrenula program ESG transformacije. Intesa Sanpaolo je prva banka u Bosni i Hercegovini koja je potpisala ugovor s EIB-om o kreditu od 20 miliona eura za finandiranje socijalnog utjecaja za mala i srednja preduzeća.

Namijenjen je društvenim preduzećima i tvrtkama koje se obavezuju na postizanje određenih ciljeva socioekonomskog učinka kao što su ravnopravnost spolova, zapošljavanje mladih i socijalna uključenost za ranjive skupine. - ilj je podržati lokalne tvrtke kako bi ostvarile pozitivan socioekonomski učinak i održivi rast, kaže Trevisan.

Banka se usredotočuje na konsolidaciju svoje pozicije jednog od najvećih operatera u zemlji. - Uvjereni smo da je naša mreža sposobna pokriti potrebe naših klijenata, u skladu s našom strategijom, kaže Trevisan.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA