TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Euro-Asfalt u Rumuniji dobio posao vrijedan 360 miliona eura
23.9.2022 12:50 | Indikator.ba
Konzorcij, u kojem je i bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt, u Rumuniji će graditi autocestu Lugoj - Deva. Vrijednost radova na dionici, koju će graditi Euro-Asfalt, iznosi 360 miliona eura.

Kako su saopćili iz ove kompanije, rumunski ministar saobraćaja Sorin Grindeanu je jučer, 22. septembra, objavio da će spomenuti autoput graditi konzorcij na čijem je čelu rumunski građevinski div UMB. Euro-Asfalt će biti angažovan na gradnji dva tunela, ukupne dužine dva kilometra.

Službena objava pobjednika na tenderu očekivala se, kako je navedeno, od 19. septembra, kada je istekao rok za ocjenu kandidatura. Tender za izgradnju ove dionice prvi put je raspisan 2019., ali je, kako je napomenuto, propao, nakon čega je povećana vrijednost ugovora za skoro jednu milijardu leja, na gotovo 2,5 milijarde, od čega se 1,5 milijardi finansira kroz PNRR.

"Na prethodnom projektu, autocesti od Margine do Holdee, rumunski je građevinar odlično uradio svoj posao, što je nama garancija da će i ovaj biti urađen poštujući sve uslove iz ugovora. To je kompanija koja je trenutno najveći rumunski graditelj cestovne infrastrukture. Cijeli projekat ide po planu, procedura je da se u roku od deset dana mogu podnijeti žalbe CNSC-u, mada je malo vjerovatno da će ih biti. Posljednjih godina sve ih je manje, jako smo pažljivi sa procedurama. Ugovor za projektiranje i gradnju potpisat ćemo u narednih nekoliko sedmica u Temišvaru", izjavio je Grindeanu.

Kako su saopćili iz Euro-Asfalta, UMB se na ovaj tender prijavio sa Euro-Asfaltom koji ima iskustvo građenja tunela, koje UMB-u nedostaje. Ova bosanskohercegovačka kompanija sebe smatra regionalnim liderom u gradnji tunela.

"Radujemo se ovom izazovu, novom tržištu i mogućnostima koje se otvaraju", rekao je Admir Eminović, direktor Euro-Asfaltovog sektora za poslove sa inostranstvom.

Rok za završetak ovoga projekta je august 2026. Konzorcij UMB - Euro-Asfalt obavezao se da će ga izvršiti za 45 mjeseci, od čega će projektovanje trajati 11, a izvođenje 34 mjeseca, ukazao je direktor CNAIR-a Cristian Pistol. Šest konzorcija iz Rumunije, Grčke i Turske bilo je u utrci za ovaj veliki projekat, saopćili su iz Euro-Asfalta.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA