TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Dubioza Kolektiv će Gradu Sarajevu za novogodišnji doček donijeti 22 mil KM prihoda
23.9.2022 15:58 | Indikator.ba
U Gradu Sarajevu očekuju turistički prihod i do 22 miliona KM od novogodišnjeg dočeka kada će ispred Vječne vatre građane Sarajevaglavnog grada i turiste zabavljati brend "Dubioza kolektiv".

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako očekuje da će, nakon nastupa Dine Merlina na javnom dočeku Nove godine, kada je bilo više od 70.000 posjetilaca, ovaj put biti i pomjerene granice, da će Sarajevo biti puno turista iz regiona.

Rekla je i da je od Ekonomskog instituta Univerziteta u Sarajevu naručena analiza opravdanosti ulaganja budžetskih sredstva u organizaciji javnog dočeka Nove godine.

- Posebno sretnom me čini što će svi naši ugostitelji, hotelijeri imati priiliku da ostvare zaradu i profit od organizacije javnog dočeka Nove godine, u koju su uložena značajna sredstava, ali se ona vrate višestruko, a to je pokazala i analiza Ekonomskog instituta. Sigurna sam da će Sarajevo biti centar regije i destinacija broj jedan u decembru ove godine, poručila je Karić.

Direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda je istakao da odabir Dubioze kolektiva, kao najznačajnijeg muzičkog izvoznog brenda Bosne i Hercegovine, jasno pokazuje opredjeljenje da se Sarajevo još jednom učini centrom regije, poželjnom destinacijom za brojne domaće i inostrane turiste.

Naglasio je i da analitika pokazuje da u zimskom periodu u Sarajevo najviše turista dolazi iz regiona, zbog čega je to još jedan razlog zašto je izbor Dubioze kolektiva odličan izbor, jer se cilja na turiste iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Slovenije i Makedonije, gdje je Dubioza itekako slušana i popularna. - Po finansijskim projekcijama očekujemo u Sarajevu u tom periodu 15.000 noćenja, što će generirati 30.000 KM prihoda turističke boravišne članarine, a generiraće i, što je najvažnije, od 15 do 22 miliona KM prihoda u naš Kanton, po najmanjim procjenama. Svaki četvrti stanovnik ovdje direktno ili indirektno vezan je za turizam, a sve to utiče na njihove prihode i dobit od ovakvih događaja. Pozivam goste iz regiona i šire da dođu u Sarajevo i u veseloj nezaboravnoj atmosferi dočekaju Novu 2023. godinu, zaključio je Magoda.

(Foto: Dubioza Kolektiv)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA