TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Nestabilnost na tržištima utiče na imovinu Triglav fondova u BiH
24.9.2022 06:01 | Indikator.ba
Nestabilnost na finansijskimm tržištima uzrokovana promjenom monetarne politike i visoka volatilnost utiču na vrijednost udjela novosnovanih Triglav fondova u Bosni i Hercegovini.

Krivulje neto vrijednost imovine, odnosno prinosa na ulaganja dva fonda - Triglav globalni dionički i Triglav obveznički - pokazuju fluktuacije u kratkom vremenskom razdoblju oslikavajući poremećaje koji se događaju na tržištima.

Nedavna povećanja referentnih kamatnih stopa, ali i drugi tržišni poremećaji kao i očekivana recesija donose nestabilnost cijena finansijskih instrumenata usljed promjena cijena vrijednosnih papira na tržištima kapitala na kojima otvoreni fondovi ulažu.

Od početka rada u martu do 22. septembra neto vrijednost imovine Triglav obvezničkog fonda pala je -7,85 posto i iznosi 92,1474 KM. Nešto manji pad - 7,48 posto imao je Triglav globalni dionički fond i vrijednost njegove imovine trenutno iznosi 92,5221 KM.

Treba reći da su ulaganja u otvorene fondove koji imaju veći rizik najčešće dugoročna. U slučaju Triglav fondova investitori mogu izabrati investicijske kombinacije kojima mogu smaniti ili povećati investicijske rizik, zavisno od toga da li se opredijele za konzervativni, balansirani ili dinamički pristup.

Fondovi Triglav Globalni dionički i Triglav obveznički počeli su s radom krajem marta nakon što su prethodno u inicijalnoj ponudi prikupili početna sredstva.

Triglav Globalni dionički je globalni dionički fond koji se fokusira na ulaganja u dionice kompanija sa najvećih i najrazvijenijih tržišta kapitala, a ulaže najmanje 80 posto neto imovine u dionice te u investicijske fondove koji ulažu u dionice.

Triglav Obveznički ulaže u jedinice investicijskih fondova koji ulažu u instrumente sa fiksnim prinosom, instrumente tržišta novca i depozite. Njegovom politikom predviđeno je da najmanje 80 posto neto imovine ulaže u obveznice i fondove koji ulažu u obveznice.

Fondovima upravlja Društvo za upravljanje investicijskim fondovima PROF-IN d.o.o. Sarajevo.

(Foto: Krivulja neto vrijednosti imovine Triglav obvezničkog fonda, izvor Triglav fondovi)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA