TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Država ne plaća Microsoftu za servise
25.9.2022 05:42 | Indikator.ba
Lokalni Microsoft partner u BiH zvanično je obavijestio Ministarstvo komunikacija i transporta u Vijeću ministara o ukidanju jednog od prepaid servisa, koji koristi osam institucija, ukoliko uskoro ne budu plaćeni računi, potvrđeno je BL portalu iz ovog resora.

Prema riječima Majde Tatarević, stručnog savjetnika za odnose sa javnošću, nakon isteka ugovora sa Microsoftom, može doći do obustave pružanja određenih usluga.

Kako nezvanično saznaje BL portal, najavljena je blokada Azure, platforme kao jednog od servisa iz Ugovora sa Microsoftom, jer je to jedina platforma koja se plaća na mjesečnom nivou. Taj servis dozvoljava klijentu da hostuje svoju aplikaciju u klaudu tako da ne mora da kupuje i održava vlastite servere.

BL portal navodi da je nakon isteka ugovora u junu, kompanija Sys Company, koja je lokalni Microsoft partner u BiH, poslala obavještenje da fakture nisu plaćene i da ima kašnjenja, a sada nakon tri mjeseca stiglo je posljednje upozorenje da će ovaj servis biti ukinut u narednih nekoliko dana.

Isti izvor podsjeća da institucije BiH svake tri godine obnavljaju ugovor sa kompanijom Microsoft, koja, između ostalog, vrši usluge skladištenja njihovih podataka na svojim serverima.

Iz Ministarstva navode da, zbog oslanjanja na Microsoft ne postoje rezervne varijante za čuvanje podataka, kao i da se radi na obnavljanju ugovora.

Nakon što je propao prvi tender ove godine, Ministarstvo je raspisalo novu javnu nabavku za iznajmljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija BiH, ponude je moguće dostaviti do 14. novembra, a iz budžeta će biti izdvojeno više od 23 miliona KM bez PDV-a, navodi portal.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA