TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
Nakon intervencije regulatora: Čorokalo će objaviti ponudu za preuzimanje Japre
26.9.2022 05:46 | Indikator.ba
Dragan Čorokalo i njegova kompanija Prijedorputevi objavit će ponudu za preuzimanje kompanije Japra a.d. Novi Grad, nakon nedavnog sticanja akcija ove kompanije i naloga regulatora tržišta.

Kompanija Prijedorputevi je 15. septembra kupila 458.521 akciju Japre, te je vlasnički udio pvoećala na 2.531.008 akcija, ili oko 30,5 posto. Prijedorputevi su platili akcije po cijeni od 0,309 KM po akciji, a ukupna vrijednost posla bila je 141.682,99 KM.

Prema zakonu, ako neko lice neposredno ili putem zajedničkog djelovanja stekne akcije nekog emitenta, kojima zajedno s akcijama koje već ima prelazi procenat od 30 posto od ukupnog broja, nastaje obaveza preuzimanja, Komisija za hartije od vrijednosti RS s tim u vezi je nakon provedenog nadzora uvrdila da je za akcionare Prijedorputeva i Dragana Čorokola nastupila zabrana vršenja prava glasa na Skupštini akcionara Japre sve dok se ne provode postupak preuzimanja.

Komisija u svom rješenju navodi da sa kompanijom Prijedorputevi zajednički djeluju Dragan Čorokolo koji je vlasnik 2.475.244 akcije ili 29,82 posto Japre.

Nakon rješenja regulatora tržišta iz Prijdorputeva su su se oglasili da će u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje kompanije Japra. Prijedorputevi će za svaku akciju Japre platiti cijenu od 0,309 KM po akciji.

Japra se bavi vađenjem ukrasnog kamena i kamena za građevinarstvo, krečnjaka, gipsa, krede i škriljaca, a u 2021. godini imala je prihod od prodaje od 2,5 miliona KM.

Dragan Čorokalo vlasnik je Prijedorputeva i Fortis grupe, u kojoj posluje nekoliko kompanija, a osim toga ima najveći udio i u Krajina Osiguranju Banja Luka (33,8 posto)

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA