TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
CBBiH: Procjena rasta u drugom kvartalu 4,2 posto
26.9.2022 07:12 | Indikator.ba
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2022. godine na 4,2%, na osnovu raspoloživih informacija do polovine septembra 2022. godine.

Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja te izvoz, upućuju na to da je i u drugom kvartalu zabilježen rast domaće ekonomije. Ovakav očekivani rast ekonomske aktivnosti u BiH implicira realni godišnji rast od 4,8% u prvom polugodištu 2022. godine.
Uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdijevanja i porastu cijena hrane i energenata u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje domaće ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se da će ekonomska aktivnost usporiti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u snabdijevanju prirodnim plinom i električnom energijom.

Na osnovu zvaničnih podatka iz jula 2022. godine inflacija je iznosila 16,7%. Može se očekivati da bi ukupan godišnji rast inflacije mogao iznositi oko 14% u 2022. godini, s tim da postoji visok stepen neizvijesnosti oko ove procjene. Najveće neizvjesnosti za procjenu su vezane za buduća kretanja cijena na međunarodnim tržištima, ali i djelovanja politika u cilju ograničenja pojedinih cijena i najavljenog ukidanja akciza, što može umanjiti očekivani rast inflacije u tekućoj godini.

Rast potrošačkih cijena u BiH je u prosjeku za oko 6 procentnih poena veći od potrošačkih cijena u europodručju u 2022. godini.

U prvih sedam mjeseci, cijene hrane na godišnjem nivou u BiH su veće za 19,3%. U istom periodu, ove cijene na nivou EU su porasle 8,8%. Gotovo svi pododjeljci hrane na domaćem tržištu bilježe veće stope rasta od uporedivih zemalja, što je posebno izraženo za ulja i masnoće. Zemalje u regiji kontinuirano ograničivaju rast osnovnih cijena prehrambenih namirnica, čime donekle smanjuju inflaciju, navode iz Centralne banke BiH.

U prvom kvartalu 2022. rast BDP-a BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio je 5,5 posto.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA