TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Naglo pada cijena proizvoda na čijem je izvozu BiH profitirala
18.10.2022 06:04 | Indikator.ba
Cijena električne energije - izvoznog proizvoda na čijem je rastu Bosna i Hercegovina u proteklih gotovo godinu dana profitirala - naglo je pala.

Električna energija se juče na berzama prodavala gotovo 50 posto jeftinije od uobičajenih cijena posljednjih mjeseci. Jedan megavat sat struje na mađarskoj berzi HUPEK koštao je 109 eura, a prošlog ponedjeljka prodavao se za gotovo 200 eura. Slično je i na berzi IBEX u Sofiji, gdje je megavat sat 190 eura, a prijesedam dana cijena je bila 100 eura više.

Ovakvi trendovi rezultat su smanjene potražnje tvrtki koje su suočene s velikim gubicima usljed visoke otkupne cijene električne energije i slijedom toga neisplativosti poslovanja stavile ključ u vrata.

Berzanska kretanja ohrabrila su zemlje u energetskoj krizi koje vjeruju da se stvari mogu pomaknuti nabolje. No, kažu kako su svjesni da ako sutra bude povećana potražnja za strujom, cijene će odmah porasti.

BiH je u protkelom periodu profitirala na rastu cijene električne energije, a samo za osam mjeseci izvoz je iznosio 824,1 milion KM, što je bezmalo isto koliko je BiH zaradila od izvoza u cijeloj prošloj godini (830 miliona KM).
Ovog dragocjenog strateškog energeta BiH je najviše izvozila u Srbiju i Hrvatsku.

Zahvaljujući dobroj situaciji sa električnom energijom BiH je bila pošteđena šokova koje su imale druge zemlje, a zahvaljujući mjerama ograničenja cijene velike troškove nisu imale ni kompanije ( povećanje do 20 posto).

B. S.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA