TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Vinarija Đoković u "srpskoj Toskani"
24.10.2022 15:34 | Indikator.ba
Porodica slavnog tenisera mogla je izabrati bilo koje mjesto na kugli zemaljskoj za sadnju vinograda, no Đoković se odlučio za Srbiju i selo Lipovac kod Topole.

Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vjetrova čine grožđe izuzetno slatkim, pa se na ovom mjestu prave najkvalitetnija vina u Srbiji, navodi RINA.

– Odlučili smo se za tradicionalnu proizvodnju vina, kao što je to radio moj pradjed. Málaga je sorta koja daje vino izuzetne arome na muškat. Cilj nam je da ga proizvedemo što više i da to bude poseban pečat naše vinarije. Uz malagu, dobro je zastupljen chardonnay, koji je kralj sorti za bijela vina, zatim vranac, cabernet i prokupak kada su u pitanju crna vina, a nezaobilazni sočni hamburger za rosee, rekao je Nemanja Petrović, vinogradar.

Mještani ovog sela ističu da ovaj kraj s pravom nazivaju srpskom Toskanom i da ne treba da čudi što su baš imanje Đoković odabrali za svoje vinograde.

Sektor vina postao je strateški važan za razvoj srpske ekonomije, u njega je prošle godine uloženo 14 miliona eura poticaja i podignuto više od 300 hektara novih vinograda. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoprivrede Velimir Stanojević ranije je precizirao da je za izgradnju i obnovu vinarija realizirano 11 miliona eura poticaja, a za nove nasade tri miliona eura.

Vina Đoković chardonnay 2020 Vinarije Đoković imaju preciznu sortnu aromu, s vrlo zrelim voćem, dinjom, kruškom i mangom, a Đoković Syrah 2020 – s aromom crnog voća i blago cvjetnim tonovima.

Vinogradi porodice Đoković prostiru se na šest hektara, od čega su tri bijela i tri crna. Uz chardonnay sadi se i sorta shiraz, koja se koristi u poznatim vinima istočne Francuske, posebno se uzgaja u Argentini i Australiji. Odlikuje se jakom lozom, a grozdovi su dugi, tamno crne boje. Dugim odležavanjem arome se stapaju stvarajući bogatu paletu. U prvoj berbi u prodaju je pušteno oko 8.500 boca, a kapacitet vinarije je oko 60.000 litara.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA