TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Dok cijena zlata pada: Odluka CBBiH se pokazala kao ispravna
6.11.2022 04:54 | Indikator.ba
Prema analizama Deutsche Banke cijene zlata uporno padaju, a ovaj pad cijena zlata ujedno je i najduži još od 1869. godine. Samo u oktobru, cijene zlata pale su za 1,6 posto, dok je od početka godine pad cijene ovog plemenitog metala iznosio 11 posto. Zbog ovakvog stanja zabrinuti su svjetski analitičari.

Ova informacija objavljena u subotu zapravo znači da je Centralna banka BiH ispravno postupila kada je prodala 40.000 unci zlata, što je više od jedne tone deviznih rezervi. Iako je veliki broj medija osudio ovu transakciju, čini se da je Centralna banka Bosne i Hercegovine dobro postupila, jer ni svjetski analitičari ne znaju kada će cijena zlata prestati padati.

Kada je riječ o prinosima na obveznice, u bilješci Deutsche Banke se navodi kako su oni porasli s -0,49 posto u martu na 1,54 posto u oktobru što je umanjilo atraktivnost zlata, iako je inflacija ostala visoka.

Zbog situacije na tržištu i mjera koje donose centralne banke širom Evrope i svijeta, očekuje se kako će situacija s cijenom zlata i dalje varirati. Iz te prespektive jasno je da je Centralna banka BiH trgovinu zlata učinila zbog tržišnih kretanja, odnosno pada vrijednosti zlata i jačanja dolara. Jer, cilj Centralne banke nije profit, nego monetarna stabilnost.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić za Patriju upravo naglašava da Centralna banka BiH u procesu upravljanja deviznim rezervama kontinuirano prati i analizira raspoložive informacije i kretanja na finansijskim tržištima na bazi kojih donosi i odluke o pozicioniranju portfolija deviznih rezervi, te strukturi i učešću instrumenata u koje je, prema Zakonu o CBBiH, moguće investirati devizne rezerve.

- U periodu kada velike centralne banke na globalnom nivou povećavaju kamatne stope zlato kao nekamatonosna imovina postaje manje privlačno i posljedično dolazi do smanjenja njegove vrijednosti, govori Softić.

Naglašava da je ipak bitno imati u vidu da su kretanja na finansijskim tržištima promjenjiva.

- Veoma je nezahvalno davati prognoze o budućim kretanjima. Iako je praksa da se pojedinačne investicione odluke ne objavljuju i ne komentarišu možemo reći da se odluka CBBiH da proda jedan dio zlata pokazala kao dobra, a sve u cilju monetarne stabilnost kao osnovnog cilja i zadatka Centralne banke BiH o kojem ćemo uvijek voditi računa, kazao je Softić.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA