TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Dostavljači hrane u Sloveniji dobili brojeve, sada žele imati sindikat
21.11.2022 06:23 | Indikator.ba
Dostavljači hrane Glovo i Wolt u Sloveniji pobrojali su svoje kurire u Ljubljani, unatoč oštrom protivljenju sindikata Mladi plus.

Kako su u sindikatu pojasnili za STA, još vode dijalog s dostavljačima hrane, a jedno od pitanja ostaje i njihovo sindikalno organiziranje.

U sindikatu Mladi plus silno su se trudili spriječiti numeraciju jer bi to dovelo do sankcija u u slučaju neopravdanih, pa čak i lažnih rijava. Protiv registracije, koja je provedena zbog brojnih pritužbi građana na vožnju dostavljača i saobraćajne nezgode, bio je i ministar rada Luka Mesec.

Sindikat Mladi plus, koji djeluje pod okriljem Saveza slobodnih sindikata Slovenije, već neko vrijeme pokušava organizirati kurire. - Glavni cilj je organizirati kurire i pomoći im da poboljšaju svoje uvjete. Sindikat Mladi plus nudi im mjesto ovdje, neki su nam se već pridružili, a počeli su i razgovori o sindikatu kurira. Kuriri žele prostor za organizaciju, za razmjenu mišljenja, ali prije svega žele razgovarati s upravom Glova i Wolta, zbog čega smatramo da je radničko predstavništvo odnosno sindikat ovdje od ključne važnosti, nedavno je istaknula predsjednica sindikata Tea Jarc. .

Sindikat također nastavlja nastojati voditi dijalog s predstavnicima obje platforme. Kako su sada pojasnili za STA, nedavno su u Glovu održali sastanak na kojem su nadležnima iznijeli pritužbe i zahtjeve dostavljača. - Sastanak je održan netom nakon što je sud u Španiji Glovu izrekao kaznu od 80 miliona eura zbog prikrivenog zapošljavanja i zapošljavanja radnika. Kao što možete prtpostaviti, stali smo na suprotne strane, ali vjerujemo da ćemo nastaviti razgovarati u budućnosti, pa i u kontekstu njihovog radničkog sindikata, objavili su.

Sindikat je u ljeto s dostavljačima pripremio prijedloge koji bi im poboljšali uvjete rada. Između ostalog, tražio je povećanje osnovice za dostavu, dodatka za kilometre prema stvarnoj udaljenosti te dodatka za amortizaciju i ručak.

Regulaciju rada platformi Savez slovenskih sindikata vidi kao jedan od svojih prioriteta. Ovaj netipični oblik rada posljednjih godina uzeo je maha, ali s druge strane ostaje nereguliran, bez zakonskog okvira. Kako takvi oblici rada ne bi postali društveno prihvatljivi, potrebno je hitno djelovati, smatraju.

(Foto: Glovo)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA