TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
IuteCredit zaustavlja širenje u Bosni i Hercegovini
23.11.2022 05:44 | Indikator.ba
Mikrokreditno društvo IuteCredit Sarajevo zaustavit će širenje u Bosni i Hercegovini usljed novih regulatornih zahtjeva, poručili su iz estonske grupacije IuteEurope, koja stoji iza bh. podružnice, izvještava Indikator.ba.

- Gledajući naše zemlje u kojima poslujemo, u Bosni i Hercegovini, skalabilnost digitaliziranih usluga kao jedna od glavnih značajki Iuteovog poslovnog modela prema upravi Grupe trenutno nije primjereno primjenjiva s obzirom na nedavne regulatorne zahtjeve. U skladu s tim, naši napori za rast nisu dovoljno nagrađeni, uzimajući u obzir ukupan nivo rizika zemlje. Stoga će proširenje poslovanja u Bosni i Hercegovini biti zaustavljeno, a trenutna izloženost i OPEX (tekući, dnevni troškovi) bit će smanjeni dok se ne steknu
bolji uslovi ili ne pronađe neko drugo održivo rješenje unutar zemlje, navode iz IuteEurope.

IuteCredit bilježi rast u svim segmentima u Bosni i Hercegovini u ovoj godini, ali je on kako se obrazlaže, zastao, dok su operativni troškovi smanjeni budući da kapacitet za digitalizirane usluge trenutno nije adekvatno servisiran s obzirom na nedavne regulatorne zahtjeve.

U Bosni i Hercegovini neto kreditni portfelj porastao je za devet mjeseci 69 posto na 4,8 miliona eura, dok je na nivou grupe taj rast bio 81,6 posto na ukupno 191,36 miliona eura.

Zaključno sa septembrom ukupno je procesirano u BiH 13.356 kreditnih zahtjeva, odobreno 7.138, a isplaćeno 7.141. Broj procesiranih kredita je u porastu 16,6 posto, broj odobrenih je povećan za 49,2 posto, a broj isplaćenih bilježi rast za 27,6%.

Prihodi od kamata imali su rast od 10,8 posto i iznosili su 1,6 miliona eura.

Inače Iute je izvijestio o dobrim poslovnim rezultatima na nivou grupe. Ukupan broj korisnika porastao je za 47,2 posto na 1,0 milion (31. decembra 2021.: 687 hiljada). Konsolidirani bilans grupe porastao je za 92,4 posto na 320,9 miliona eura, a kapital se više nego udvostručio na 59,2 miliona eura na dan 30. septembra 2022. godine.

Ukupni prihodi povećani su za 48,1 posto na 64,6 miliona eura (za devet mjeseci 2021. godine iznosili su 43,6 miiiona eura).
EBITDA se više nego udvostručila na 36,5 miliona EUR, a neto dobit povećala na 17,9 miliona eura (za devet mjeseci 2021 iznosila je 4,4 miliona eura).

- IuteGroup nastavlja svoju misiju da profitabilno služi sve više i više kupaca. Stvaramo izvanredno iskustvo s rješenjima za kredite i plaćanje, kao i ljudskom interakcijom koju pružamo s našim timom savjetnika za korisnike, navode iz grupacije.

B. SIMIĆ

(Foto: Poslovnica IuteCredit u Sarajevu)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA