TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Osiguravajuća društva Grupe Triglav grupe u BiH zadržala treće mjesto na tržištu
23.11.2022 10:06 | Indikator.ba
Osiguravajuća društva Grupe Triglav u Bosni i Hercegovini (Triglav Osiguranje, Sarajevo i Triglav osiguranje, Banja Luka) zajedno su zadržala treće mjesto na tržištu Bosne i Hercegovine i povećala svoj tržišni udio za 0,4 procentna boda na 9,3 posto.

Triglav Osiguranje, Sarajevo se na kraju trećeg kvartala nalazi na četvrtoj poziciji na tržištu Federacije BiH (peto mjesto prethodne godine) sa tržišnim udjelom od 10,6 posto.

Predsjednik Uprave Triglav Osiguranja, Sarajevo, Edib Galijatović, je ovim povodom izjavio: - Uprkos jakoj konkurenciji, te uvećanim inflatornim i makroekonomskim pritiscima usljed globalnih poremećaja, uspjeli smo povećati premiju osiguranja u odnosu na isti period prošle godine. Dobre performanse Društva su rezultat visokih standarda koje primjenjujemo u svim aspektima našeg poslovanja. Fokusiranje na klijenta jasno je odredilo pravac našeg daljeg razvoja – da budemo pouzdan pružalac finansijskih i pratećih usluga za naše klijente, te partner na kojeg se mogu osloniti u najvažnijim trenucima potrebe.

Grupa Triglav je u ovogodišnjim zaoštrenim uslovima poslovanja ostvarila dobre devetomjesečne rezultate.
U odnosu na uporedni period prošle godine povećala je ukupne prihode za 10 posto na 1.241,1 miliona eura, ostvarila povoljnu vrijednost kombinovanog količnika od 89,5 posto i ostvarila 89,2 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je 3 posto manje nego u uporedivom periodu prošle godine.

Ove godine na to su uticali povećan obim poslovanja, uspješno upravljanje inflatornim pritiscima i drugim uticajima iz okruženja, kao i intenzivniji odštetni zahtjevi i negativni prinosi na finansijska ulaganja.
Grupa je zadržala svoju finansijsku snagu uz adekvatnost kapitala u ciljanom rasponu. Procjenjuje da će ove godine ostvariti planiranu godišnju dobit, ali istovremeno upozorava, da su rizici ostvarivanja ciljane dobiti značajno povećani zbog negativnih uticaja iz poslovnog okruženja. U narednoj godini očekuju je veoma zaoštreni uslovi poslovanja, u kojima će dosljedno sprovoditi svoje razvojne strateške aktivnosti, povećavati obim poslovanja, zadržati finansijsku snagu i poslovati sigurno i profitabilno.

(Foto: Eddib Galijatović - Triglav Sarajevo)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA