TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Uz strane partnere HBK želi maksimalno iskoristiti energiju vjetra i sunca
24.11.2022 06:24 | Indikator.ba
Nakon potpisanog i zaključenog ugovora u martu 2022. godine između Vlade Hercegbosanskog kantona i privrednog društva Zero Emission AG, odnosno ugovora o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone, u srijedu je u hotelu Novitas održana konferencija BiH – Green Energy Partner for Europe.

Predsjednik Vlade Hercegbosanskog kantona Ivan Vukadin istaknuo kako ovaj kanton lagano ali sigurno zauzima mjesto pod suncem kad je u pitanju iskorištavanje bogatstva obnovljivih izvora energije.

- Nakon odlaska u Belgiju i Švicarsku, te obilazaka strateških partnera uvidjeli smo da se radi o ozbiljnim tvrtkama koje imaju instalirane kapacitete u obnovljivim izvorima energije svugdje po svijetu i ponosan sam što smo prepoznati u svijetu kao područje bogato prirodnim resursima poput vjetra i sunca, kazao je predsjednik Vlade.

Vlada Hercegbosanskog kantona suvlasnik je 10% nominalne vrijednosti dionica zajedničkog preduzeća GET Holding i GET Zone kojemu je cilj promijeniti izgled kantona kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koje je prirodni potencijal Hercegbosanskog kantona.

Također, namjera je pomoći regiji da postane strateški partner u Jugoistočnoj Europi koja pomaže u postizanju ciljeva UN-a i EU u pogledu klime i održivosti, poput zapošljavanja i privrednog rasta, pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture i kvalitetno obrazovanje.

(Foto: HBK)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA