TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tržište kapitala
JP Autoceste FBiH ponovo izlazi na berzu
24.11.2022 11:58 | Indikator.ba
Javno preduzeće Autoceste FBiH ponovo će izaći na berzu, ovoga puta kako bi pokušalo pribaviti 30 miliona KM koje namjerava upotrijebiti za predfinansiranje izrade projektne dokumentacije za projekte u sklopu izgradnje autoceste u FBiH.

Preduzeće će emitovati 300.000 obveznica sa valutnom klauzulom u EUR, nominalne vrijednosti 100 KM po obveznici. Obveznice će nositi prinos na glavnicu po nepromijenjenoj kamatnoj stopi 3,5% godišnje. Kamata će se obračunavati dva puta godišnje, a datum dospjeća obveznica je 30.12.2025. godine. Upis će početi 22.12.2022. godine i trajati do 28.12.2022. godine.

Namjena investiranja je predfinansiranje izrade projektne dokumentacije, izvođenje radova i konsultantske usluge nadzora nad izvođenjem radova.
Predfinansiranje se odnosi na projekte:

• Dionica Mostar Sjever – Mostar Jug - Izrada idejnog i glavnog projekta za
izgradnju dionice, revizija glavnog prijekta, izgradnja i nadzor nad izgradnjom);
• Tunel Prenj (Izrada idejnog i glavnog projekta za pristupne ceste tunela Prenj i Izrada detaljnog idejnog projekta sa elementima glavnog projekta tunela Prenj, kao i izvođenje pripremnih radova za izgradnju tunela Prenj i usluge nadzora),
• Vranduk – Ponirak za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom,
• Ponirak – Vraca za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom.

Za ove projekte u toku su aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava
kod međunaordnih finansijskih institucija i to EBRD, EIB i OFID. Kako sama procedura postizanja efektivnosti kreditnih sredstava traje značajan vremenski period, neophodno je da JP Autoceste FBiH izvrše predfinansiranje.

JP Autoeste FBiH procjenjuje da će efekti investiranja prikupljenih sredstava i redovni poslovni prihodi društva biti dovoljni za nesmetano finansiranje obaveza, te da ova emisija ni u kojem slučaju neće ugroziti finansijski položaj društva.

Prije ove emisije društvo JP Autoceste FBiH je imalo jednu uspješnu i jednu neuspješnu emisiju obveznica. Prva uspješna emisije obveznica je realizovana 28.12.2018. godine u ukupnom iznosu 48.998.800 KM (489.988 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM).

U drugoj emisiji takođe krajem 2018. godine bilo je planirano zaduženje u iznosu 30.000.000,00 KM, ali nije bilo uplata, te je emisija proglašena nesupjelom, izvještava Indikator.ba.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA