TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
EBRD: Bosna i Hercegovina treba pojačati podršku privatnom sektoru
25.11.2022 04:32 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina treba da pojača podršku privatnom sektoru i ugroženim grupama tokom globalne krize, usljed nastavka ekonomskog rasta u 2022. godini, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD u svom Izvještaju o tranziciji za 2022. i 2023. godinu navodi da BiH nedostaje plan za ekološku tranziciju, te da mora da ostvari napredak reformisanjem državnih preduzeća.

- Pravni okvir sa ciljem stimulisanja ulaganja u obnovljivu energiju postepeno napreduje, iako još nije razvijena vizija za dekarbonizaciju, ističe se u izvještaju.

EBRD skreće pažnju na bolji oporavak BiH od pandemije kovid 19 nego što se to očekivalo, uz napomenu da je to proizvod snažne spoljašnje potražnje i oporavka domaće potrošnje, iako su ulaganja i dalje slaba.

Banka očekuje da ekonomski rast u BiH uspori na 2,3 odsto 2023. godine sa tri odsto predviđenih za 2022. godinu, najviše usljed ekonomskog uticaja rata u Ukrajini.

Očekuje se da prosječna inflacija u 2022. godini bude oko 10,5 odsto, što je značajno veći procenat u odnosi na dva odsto u 2021. godini.


(Foto: Sjedište EBRD-a - EBRD)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA