TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Crna Gora spremna za aukciju za 5G, u utrci Mtel, One i Crnogorski Telekom
4.12.2022 07:07 | Indikator.ba
Kompanije Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom kvalifikovani su ponuđači na aukciji spektra, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

- Radna grupa EKIP-a za pripremu i sprovođenje postupka javnog nadmetanja je utvrdila je listu kvalifikovanih ponuđača koju čine Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Aukcija spektra će se, kako se ističe, održati u periodu od 19. do 23. decembra ove godine.

Iz EKIP-a podsjećaju da je aukcija utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada donijela krajem prošle godine i Programom rada regulatora za ovu godinu.

- Agencija je proces dodjele radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz za javne mobilne elektronske komunikacione mreže oblikovala saglasno određenim ciljevima koji se žele postići. To su očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore. Cilj je i kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i omogućavanje implementacije i razvoja naprednih tehnologija, kroz blagovremenu dodjelu adekvatnih frekvencijskih resursa, precizirali su iz EKIP-a.

Ovim se, kako se navodi, omogućava dostupnost posebnih širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore, uz obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore.

- Cilj je i ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uslovima dodjele, zaključuje se u saopštenju, kaže se u saopštenju Agencije, prenosi Investitor.me.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA