TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Nastavljeni pripremni radovi na HE Buk Bijela, tender do kraja godine
4.12.2022 07:24 | Indikator.ba
Na gradilištu Hidroelektrane (HE) Buk Bijela na Drini kod Foče u završnoj fazi je izgradnja gradilišnog naselja, te upravne zgrade i prateće infrastrukture.

Pripremni radovi na lijevoj obali Drine počeli su prošle godine i trebalo bi da budu završeni u junu iduće godine, izvještava ATV.

Uz više objekata sa sobama i apartmanima, gradilišno naselje za više od 400 radnika, koji će tu biti smješteni za vrijeme izgradnje HE Buk Bijela, imaće i veliki restoran, ambulantu, vešernicu i sportska igrališta.

Upravna zgrada i zgrada za izvođača i nadzor grade se uzvodno od ove lokacije u neposrednoj blizini buduće brane.

Osim objekata, grade se i pristupni putevi, kao i vodovodni sistem za radničko naselje.

Izvođač radova je preduzeće Sloga iz Kragujevca, a od ukupno 80 radnika, koliko ih je angažovano u pripremnoj fazi, pedesetak ih je iz Foče, raznih profila.

Milan Baštinac, predsjednik Upravnog odbora HES "Gornja Drina", kaže da su pripremni radovi kompleksni, te da podrazumijevaju i novi vodovodni sistem i kilometre pristupnih puteva do gradilišnog naselja i od naselja do ulaska u korito Drine.

Naselje se nalazi oko kilometar nizvodno od mjesta gdje će se graditi brana i služiće za izgradnju i ostale dvije hidroelektrane u sistemu Gornja Drina - uz HE Buk Bijela, to su HE Foča i HE Paunci.

On navodi da HES Gornja Drina planira do kraja godine da pošalje pozivni tender respektabilnim firmama koje će da se takmiče za sistem "ključ u ruke" izgradnje HE Buk Bijela.

- Računamo da će sami pregovori sa potencijalnim izvođačem radova na samoj elektrani trajati od devet mjeseci do godinu dana, a nakon toga postoji mogućnost da se relativno brzo organizuje samo gradilište i počnu radovi na terenu, naveo je Baštinac.

Baštinac je podsjetio da je vrijednost gradnje HE Buk Bijela, zajedničkog poduhvata elektroprivreda Srpske i Srbije, oko 250 miliona eura, koliko će koštati i gradnja preostale dvije elektrane, tako da ukupna investicija iznosi oko 500 miliona eura.

Projekat će biti finansiran u omjeru 51 odsto Elektroprivreda Srbije, 49 odsto Elektroprivreda Republike Srpske, koliki je i udio suvlasništva u zajedničkoj firmi HES Gornja Drina.

Baštinac napominje da je od Vlade Srbije obezbijeđena garancija za finansiranje.

Nakon izbora i uvođenja izvođača radova, rok za izgradnju HE Buk Bijela je četiri godine.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA