TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Srpska kompanija pravi eko kese koje možete popiti
4.12.2022 07:39 | Indikator.ba
Vlasnica srpske kompanije Eko Bio Invest Marina Cvijanović počinje proizvodnju plastičnih kesa, zaštitnih odjela i drugih artikala od plastike koje razgrađuje vrela voda, koju potom možete popiti, objavio je Bloomberg Adria Srbija.

Riječ je o pilot projektu uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Delegacije EU u Srbiji, a kompanija je dužna da preuzima otpad iz budžetskih kuhinja u Čačku i koristi ga u proizvodnji.

Kompanija pokreće poizvodnju granula od organskog otpada (voća i povrća), koje će biti sirovina za proizvodnju plastičnih folija, kesa, čaša, tanjira, rukavica, zaštitne odjeće, štapića za uši, ambalaže.

- Uspjeli smo da napravimo materijal koji rješava problem otpada od voća i povrća, a istovremeno umanjuje količinu plastike, kaže Cvijanović, navodeći da je ideja potekla iz Azije, njeni pronalazači nisu uspleli da je komercijalizuju, pa je otkupljena i zaštićena patentom na evropskom nivou.

Kompanija je dobila certifikate iz Brisela i Majamija da su njeni proizvodi razgradivi u kućnim uslovima i da u procesu proizvodnje ne nastaje ugljen dioksid, što dokazuje da je sirovina koju koristi u proizvodnji prirodna, razgrađuje se bez nano čestica, nije otrovna i bezopasna je po eko-sistem.u Zagrebu, a u Beogradu ostaje istraživačko odjeljenje koje kompanija Eko Bio

Proizvodnja granula počeće krajem ove, a najkasnije u januaru sljedeće godine Invest ima u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.
- Opredijelili smo se za Zagreb zato što su upiti od većine klijenata do sada dolazili sa tržišta Evropske unije (EU). S druge strane, imamo blizinu luke Rijeka, koja je velika međunarodna pomorska luka za transport, mreža puteva je fantastična i u okviru je EU, pojasnila je Cvijanović.

Sirovinu, odnosno organski otpad kompanija će dobavljati od prerađivača voća i povrća, budžetskih kuhinja, veleprodajnih lanaca i domaćinstava iz cijelog regiona.

Cvijanović aglašava da trgovinski lanci u Srbiji iskazuju veliko interesovanje za "kese koje se piju".

Ona navodi da ljudi "uglavnom budu šokiran" kada vide da je popila kesu i da je to učinila više puta bez ikakvih posljedica. Opisuje da voda u kojoj je rastvorena kesa "gotovo da nema ukus, možda se donekle osjeća blago slankasti ukus", piše Boomberg Adria Srbija.

(Foto: Eko Bio Invest)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA