TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Osnovana Balkanska škola energije
18.12.2022 05:34 | Indikator.ba
Regulatorna tijela za energetiku Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Italije osnovala su Balkansku školu energije (BUE) na inicijativu Regulatornog tijela za energiju, mreže i okoliš Italije (ARERA).

Glavni cilj Balkanske energetske škole je pružiti edukaciju o najnovijim trendovima u energetici za predstavnike regulatornih tijela, operatore prijenosnih sisema, operatore tržišta energije, kao i druge dionike u energetskom sektoru. Memorandum o osnivanju potpisalo je svih pet zemalja osnivača.

Energetika je u fokusu pozornosti cijelog svijeta, a propisi u ovom sektoru se stalno nadograđuju i usklađuju kako bi se osigurala pouzdanost i stabilnost u isporuci energije.
Obrazovni fokus novoosnovane škole bit će usmjeren na razvoj elektroenergetskih i plinskih mreža, integraciju obnovljivih izvora energije i tržišnu integraciju u okviru energetske tranzicije te kroz intenzivnu izgradnju kapaciteta i razmjenu znanja.

Balkanska škola energije proizlazi iz uspješnog iskustva projekta Know How Exchange Programme, koji je promovirala i koordinirala ARERA u posljednje četiri godine u okviru programa finansiranog od Srednjoeuropske inicijative.

Prvi predsjednik Balkanske škole energetike je Stefano Saglia, koji je član odbora Regulatornog tijela za energiju, mreže i okoliš Italije ARERA.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA