TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Švicarski doprinos od 9,8 miliona eura za Regionalni Challenge fond
20.12.2022 04:49 | Indikator.ba
Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fondu sa 9,7 miliona franaka /oko 9,8 miliona eura/ za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske u BiH.

U saopštenju se precizira da je obim Fonda od 39 miliona eura dobijen finansijskim doprinosom Vlade Njemačke koji će se, zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju, povećati na oko 49 miliona eura.

Regionalni Chaellenge fond je finansijski instrument osmišljen za povećanje zapošljavanja učenika srednjih strukovnih škola ponovnim uvođenjem pristupa kooperativne obuke u ekonomije zapadnog Balkana.

Riječ je o Fondu koji podstiče konkurentnost preduzeća finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne obuke koji se sprovode kroz partnerstva između institucija za strukovno osposobljavanje i preduzeća.

Švicarska podržava zemlje partnere u strukovnom obrazovanju i integraciji mladih ljudi na tržište rada.

Regionalni Challenge fond će nadopuniti i poboljšati rezultate švicarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švicarskih programa na zapadnom Balkanu biće na raspolaganju ovom fondu.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se kroz regionalni konkurs.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA