TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u svijetu u 2022.godini Bajdenov dogovor sa Saudijskom Arabijom
7.1.2023 01:28 | Indikator.ba
Dogovor američkog predsjednika Joe Bidena sa arapskim čelnicima u Saudijskoj Arabiji, sredinom prošle godine, o povećanju proizvodnje nafte, kako bi se zaustavio vrtoglavi rast cijena ovog energenta izazvan ratom u Ukrajini, najbolji je poslovni potez u svijetu u 2022. godini po izboru bosanskohercegovačkog portala Indikator.ba. Kao rezultat tog dogovora je povećanje dnevne proizvodnje u toj zemlji za milion barela dnevno, a nešto kasnije i pad cijena nafte na berzama, čime je spriječen globalni energetski kolaps.

Za najbolji poslovni potez u svijetu u 2022.godini analitičari ovog portala kandidovali su i kupovinu društvene mreže Twiter za koju je najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa i SpasceX-a platio 44 milijarde dolara i pri tom za svaku od dionica izdvojio 38 posto više od njene cijene na berzi.

Konačnu odluku Indikator.ba donio je u konsultaciji sa dr. Maksom Tajnikarom, profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, ranijim ministrom u Vladi Slovenije i priznatim biznismenom. Profesor je vodeći konsultant ovog portala na projektu “Izbor najboljeg poslovnog poteza u Bosni i Hercegovini, regiji, Evropi i ostatku svijeta” koji indikator.ba provodi već devet godina.

Ovim povodom profesor Tajnikar je za Indikator.ba izjavio "da bi bilo mnogo bolje da je takav potez napravila Evropa, a ne američka administracija, ali nažalost Evropa to nije u stanju".

-Ako bih ovim povodom birao najznačajniji događaj u svijetu u 2022.godini, osim izbijanja rata u Ukrajini, opredijelio bih se za pojavu vakcine mRNK kao lijeka protiv raka i ubrzani napredak u razvoju tehnologija genetske medicine. Gotovo sam siguran da ćemo već iduće godine svjedočiti o njenim spektakularnim iskoracima- zaključio je dr. Maks Tajnikar, vodeći konsultantom portala Indikator.ba na projektu “Izbor najboljeg poslovnog poteza”.

Hajdar Arifagić

(Foto: dr. Maks Tajnikar)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA