TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Standardi povećaju konkurentnost kompanija iz BiH
18.1.2023 17:32 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku (BAKE) na prigodnoj svečanosti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine prezentirao je rezultate rada ostvarene u proteklom periodu i odao priznanje zaslužnim pojedincima i kolektivnim članovima.

Obraćajući se prisutnim predsjednik BAKE prof.dr. Mustafa Musić naglasio je da je ova bosanskohercegovačka oirganizacija zaslužna što je u BiH do sada u oblasti elektrotehnike usvojeno preko 15.000 evropskih i međunarodnih standarda i standardizacijskih dokumenata. Na izradi, preuzimanju i usvajanju standarda iz oblasti elektrotehnike, u saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, 16 tehničkih komiteta i 192 angažovana eksperta.

-Iako nismo članica Evropske unije usvojili smo i 95 posto CENELEC standarda pa s ponosom možemo reći da s tim u vezi ukorak pratimo Evropu. Time direktno doprinosimo kompanijama u BiH kako proizbvodnim tako i uslužnim da svoje proizvode i usluge rade po međunarodnim standardima i na taj način budu prisutne i konkurentne na evropskom i svjetskom tržištu., kazao je Musić.

Medalje BAKE u 2023.godibni dobili su akademici Božidar Matić (posthumno) i Zijo Pašić, plakete kolektivne članice BH Telekom, JP Elektroprivreda BiH, Elektroprenos BiH i Institut za standardizaciju BiH, a zahvalnice 11 pojedinaca.

BAKE je organizacija koja razvija i objavljuje međunarodne standarde iz oblasti elektrotehnike, U BiH je osnovana u maju 1996. godine a kao udruženje i pravno lice registrovana je 2004.godine. Članica Međunarodne komisije za elektrotehniku (IEC) postala je 1997. godine.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA