TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Poslodavci u RS očekuju povećanje poslovanja
20.1.2023 05:21 | Indikator.ba
Većina poslodavaca u Republici Srpskoj, posebno iz oblasti uslužnih djelatnosti, u ovoj godini očekuje povećanje obima poslovanja, kao i bolje finansijske rezultate.

Skoro polovina planira zapošljavanje dodatnih radnika, a optimizam podgrijavaju dobri lanjski rezultati.

Prema istraživanju tržišta rada 2022/2023. u Srpskoj, koje je sproveo Zavod za zapošljavanje RS, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obimu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca 52,6 odsto lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 odsto zabilježilo porast finansijskih rezultata.

Ovakvi trendovi poslovanja predstavljaju pozitivan indikator za mogućnosti novog zapošljavanja, tako da 57,4 odsto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 odsto očekuje i bolje finansijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti rast obima poslovanja očekuje čak 61 odsto poslodavaca iz uslužnog sektora.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.015 poslodavaca širom Srpske sa 52.448 radnika pokazuje da 49,9 odsto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika.

Međutim, u strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona sa nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima i zidarima.

Od ukupno anketiranih, tek 14,4 odsto poslodavaca planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3, odsto najavljuje otpuštanja viška zaposlenih.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kaže da sve više inostranih firmi želi da posluje sa firmama iz Srpske.

– Usljed rasta troškova transporta i rada Kina više nije obećana zemlja, pada interesovanje za niskoakumulativne privredne djelatnosti tamo i to je posljedica prebacivanja tih poslova sa azijskog na evropsko tržište, a Balkan je i dalje najbolja destinacija za to. Uz sve to očekujemo više posla, a sa druge strane sklapajući ugovore za ovu godinu našim inopartnerima dali smo do znanja da ćemo morati pratiti inflatorna kretanja i u skladu s tim podizati cijene svojih usluga – rekao je Pazurević, koji je vlasnik i direktor fabrike obuće “Sanino” koja posluje u Derventi i Prnjavoru, piše srpskainfo.

(Foto: Sanino Derventa)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA