TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Otkriveno gdje je u Srbiji pronađeno veliko nalazište zlata
20.1.2023 05:30 | Indikator.ba
Otkako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još sredinom decembra naveo da je u jednoj “siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje” pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su licitiranja gdje je to tačno.

Za istinu nije trebalo mnogo kopati: kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila prije nekoliko dana da su nadomak njenog projekta "Timok Gold" na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, “među drugim uzorcima visokog kvaliteta”, piše Nedeljnik.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta “Timok Gold”, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

- Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu, naveli su analitičari iz grupe Stifel.

Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022.

U isto vrijeme, i analitičari kompanije Canaccord Genuity kazali su da “stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti”.

- Investitori će se možda sjetiti da DPM nije uspijevao da ih ubijedi u ekonomsku isplativost projekta na Timoku, ali vjerujemo da će ovo povećati njihove šanse.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA