TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Njemačka otkazuje narudžbe, proizvođači namještaja strahuju od još jedne teške godine
20.1.2023 10:13 | Indikator.ba
Izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine u toku prošle godine je bio u padu, kao i prodaja u salonima namještaja u BiH. Za industriju namještaja 2022. godina bila je slabija u odnosu na 2021, ali proizvođači strahuju da će i 2023. godine doći do pada izvoza jer Njemačka otkazuje narudžbe.

– Nemamo još zvanične informacije koliko se izvezlo namještaja do kraja 2022. godine, ali ono što se primjećuje na terenu u posljednjem kvartalu prošle godine jeste da imamo značajan pad narudžbi iz inostranstva. Prije svega iz Njemačke koja najviše uvozi namještaj iz BiH. Do pada uvoza dolazi jer Njemačka ulazi u recesiju i naši proizvođači namještaja dobijaju male narudžbe za izvoz – ističe Suad Ećo, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i vlasnik firme za proizvodnju namještaja, izvještava Faktor.

Proizvođače namještaja posebno zabrinjava činjenica što se smanjenje narudžbi iz inostranstva nastavlja i u ovoj godini.

– Vrlo mali je broj ugovora koji je zaključen za 2023. godinu i sigurno ćemo u prvom kvartalu ove godine imati strašan pad kada je u pitanju izvoz namještaja – smatra naš sagovornik.

– Poslije Njemačke najviše smo izvozili namještaj u Italiju i Hrvatsku i oni lagano ulaze u recesiju i smanjuju se narudžbe. U BiH je također opala prodaja namještaja jer je moralo doći do poskupljenja, a ulazne cijene za proizvodnju povećane su 50 posto u 2022. godini. Dizale su se cijene spužve, kože, mebel materijala… Uz to su se povećavale i plaće radnicima. Poskupio je i uvozni namještaj koji se prodaje u BiH iz Turske, Srbije, Kine oko 30 posto u našim maloprodajnim salonima – kaže Ećo.

Odlazak radnika iz Bosne i Hercegovine bio je veliki posljednjih godina, ali kako tvrdi Ećo, taj trend je ublažen i nije bilo napuštanja posla u BiH zbog odlaska u evropske zemlje. Međutim, ako se i dalje bude smanjivao izvoz firme za proizvodnju namještaja, morat će i otpuštati radnike.

– I dalje imamo probleme u nabavci drveta za našu proizvodnju. Veliki broj proizvođača namještaja imao je problem kako osigurati ovu osnovnu sirovinu. Zbog toga se u BiH čak i uvozio hrast i bukva jer to nismo uspjeli kupiti na domaćem tržištu. S druge strane, i dalje se iz BiH nekontrolisano izvoze trupci, rezana građa i ogrjevno drvo, što predstavlja veliki gubitak za cijelu domaću privredu – zaključuje Ećo.

https://faktor.ba/vijest/njemacka-otkazuje-narudzbe-ceka-li-proizvodace-namjestaja-u-bih-jos-jedna-teska-godina/187345


Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA