TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Petrol prošle godine imao rekordan gubitak
20.1.2023 12:06 | Indikator.ba
Prema preliminarnoj nerevidiranoj procjeni, grupa Petrol lani je ostvarila rekordnih 9,4 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 56 posto više od plana. Prethodni su bili nešto manji od pet milijardi eura. Za 2022. grupa je planirala neto dobit od 158,3 miliona eura, na kraju je zabilježila gubitak od 12,1 milijo

Procijenjena odstupanja su rezultat pooštravanja uvjeta poslovanja zbog nastavka energetske krize i državnih mjera za ublažavanje njenih posljedica, napisali su u današnjem priopćenju na stranicama Ljubljanske berze.

Značajan utjecaj na poslovanje i ostvarenje plana imala je regulacija cijena goriva, električne energije i prirodnog plina na tržištima na kojima grupa posluje. Takođe, negativan utjecaj imalo je i poslovanje Geoplina, koji je zbog rata u Ukrajini bio izložen nedostatku opskrbe ruskim prirodnim plinom i velikoj volatilnosti cijena prirodnog plina, pojašnjava se.

Osim viših nabavnih i prodajnih cijena motornih goriva i energenata, na povećanje prihoda utjecale su i niske cijene, povećana količinska prodaja goriva i derivata te priključenje dva društva Crodux derivata grupi.

Grupa Petrol lani je prodala 4,2 miliona tona goriva i derivata, što je 13 posto više od planiranog.

Utjecaj regulacije cijena motornih goriva na svim tržištima , prema procjenama, iznosio je 180,1 milion eura.

(Foto: Petrol)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA