TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Centralna banka BiH: Očekivana inflacija ove godine 9%
20.1.2023 14:45 | Indikator.ba
Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi 9%, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete sprovedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

- Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u protekloj godini, jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8% u martu i 6,7% u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine - navodi se u posljednjoj anketi CBBiH.

U tekućoj godini, kako ističu, očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja.

Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu. Osim globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8%.

Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva. Aktuelno ubrzanje inflacije, te interes domaćih i stranih institucija dodatno skreće pažnju na rezultate navedenog istraživanja, te se od 2022. godine anketa sprovodi na kvartalnoj osnovi.

Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utiče na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti.

(Foto: CBBiH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA