TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Detašmani za bh. građevinare će se brže dobijati i bolje koristiti
21.1.2023 04:39 | Indikator.ba
Predstavnici Bosne i Hercegovine i Savezne agencije za rad Njemačke dogovorili su dalje korake za bolju iskorištenost detašmana i brže dobijanje dozvola, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dogovoreno je da se, što je moguće prije, u prostorijama Komore, održi dvodnevni seminar za sve kompanije koje već koriste, ali i one koje žele i planiraju koristiti detašmane.

Seminaru će, kako je rečeno, prisustvovati i predstavnici Savezne agencije za rad, kao i svi drugi relevantni akteri koji će razgovarati o zakonskim okvirima i svim ostalim pitanjima i temama značajnim za realizaciju detašmana.

Radi bržeg i jednostavnijeg dobijanja dozvola, dogovoreno je da Spoljnotrgovinska komora dostavlja skenirane dokumente Saveznoj agenciji za rad, navedeno je u saopštenju.

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH.

Za detašmansku 2022/2023. na raspolaganju je 2.000 dozvola mjesečno preduzećima iz Bosne i Hercegovine a dodjejeljuje se prema uslovima i kriterijima definisanim javnim konkursom.

Detašmani su instrument upošljavanja bh. građevinara u Njemačkoj koji datira iz vremena bivše Jugoslavije.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA