TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Nakon prodaje švedskog Securitasa: Ismir Mirvić u zaštitarskom biznisu
22.1.2023 04:51 | Indikator.ba
Američki investitor bosanskog porijekla Ismir Mirvić, u javnosti poznat i kao ulagač u Fudbalski klub Sarajevo, ušao je u zaštitarski biznis, saznaje Indikator.ba.

Mirvić se putem svoje američke firme Apparel Brands International inc pridružio firmi SEC One Sarajevo, koja je nedavno preuzela podružnicu švedskog Securitasa u Bosni i Hercegovini.

Mirvić je postao 20-odstotni vlasnik društva SEC One, a promjena u strukturi kapitala društva izvršena je početkom decembra.

Prema novoj diobi kapitala, većinski vlasnik firme SEC One sa 60 posto udjela je Mirsad Ćatić, dok Edin Hukić i Mirsada Ćatić Šuvalija imaju pod 10 posto, a Apparel Brands International 20 posto.

Mirsad Ćatić je bio vlasnik Alarm West Group, zaštitarske agencije koja je prodata Securitasu krajem 2010. godine, Mirsada Ćatić Šuvalija je njegova sestra, dok je Edin Hukić bio direktor Securitasa BH, a nastavio je biti direktor i novoosnovane firme Sec One.

Švedski Securitas odlučio je u septembru prošle godine prodati podružnicu u BiH nakon što je zaključio da nije bilo preduslova za izgradnju dovoljno velikog preduzeća u Bosni i Hercegovini. Posao je prepušten domaćim investitorima.

Ismir Mirvić, takođe u septembru, ušao je u Fudbalski klub Sarajjevo.
Postao je predsjednik sarajevskog kluba u kojem ima 49,13 posto upravljačkih prava, isto koliko i Malezijac Vincent Tan. Preostalih 1,74 posto imaju ostali ulagači.

Mirvićeva firma Apparel Brands International sa sjedištem u Washingtonu, prema dostupnim informacijama bavi se trgovinom opće robe. Firma djeluje oko 3 godine.

B. S.

(Foto: ismir Mirvić - printscreen sportsport.ba)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA