TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Vlada RS nije odustala od izgradnje novog termobloka u TE Gacko
22.1.2023 05:25 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske nije odustala od projekta izgradnje novog termobloka u Termoelektrani Gacko, sudeći prema izjavi resornog ministra Petra Đokića.

Ministar industrija, rudarstva i energije rekao je boraveći u Gacko da i dalje postoji mogućnost izgradnje novog termobloka u Gacku u skladu sa modernim ekološkim zahtjevima i novim tehnologijama, što će, kako je rekao ministarstvo da podrži.

- U ovom trenutku u širem reonu Hercegovine u toku je intenzivna aktivnost na izgradnji novih energetskih objekata i to sve skupa ima projektovanu vrijednost oko dvije i po milijarde u ovom trenutku sa mogućnošću da će biti novih ugovora o koncesijama to dovoljno govori o posvećenosti Republike Srpsle, Vlade da kroz energetski razvoj doprinesemo razvoj u Hercegovini, rekao je Đokić.

U avgustu prošle godine češki dobavljač rješenja za mašinski inženjering Witkowitz izrazio je interes za ulaganje 521 milion eura u izgradnju zamjenskog bloka od 350 MWh u termoelektrani Gacko. Kako je tada sopšteno iz Vlade RS očekuje se da kompanija potpiše memorandum o saradnji s entitetom za projekt prije nego što započne aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Novo postrojenje, kako je tada rečeno, uključivat će tehnologiju usmjerenu na smanjenje emisije štetnih plinova tokom procesa proizvodnje energije.

Termoelektrana Gacko, kojom upravlja rudarsko-energetska tvrtka RiTE Gacko, jedna je od dvije termoelektrane na ugalj koje rade u Republici Srpskoj.

(Foto: TE Gacko)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA