TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Osam i po miliona eura za Transbalkanski koridor ka Crnoj Gori i BiH
23.1.2023 15:53 | Indikator.ba
Ugovor o donaciji EU od 8,5 miliona eura, koji će biti podrška izgradnji 4. sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora od Bajine Bašte do granica sa Crnom Gorom i BiH, potpisan je danas u Vlade Srbije.

U prisustvu ambasadora EU i Njemačke, Emanuele Žiofrea i Anke Konrad, ugovor o donaciji potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić i direktor kancelarije njemačke razvojne KfW banke Ridiger Hartman.

Đedović je ocijenila je da izgradnja 4. sekcije Tranbalkanskog koridora za prenos električne energije još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti i sigurnosti u snabdijevanju građana i kompanija u Srbiji. Ocijenila je da će sa tih novih 83 kilometra dalekovoda, koji će biti izgrađeni do 2027. godine, snabdijevanje biti sigurnije i podsjetila da su u okviru istog koridora već povezani Rumunija i Pančevo, te Kragujevac i Kraljevo.

Đedović je kazala da ovakva povezivanja omogućavaju da veće količine obnovljivih izvora energije mogu da budu ugrađene u mrežu, što je bitno za zelenu tranziciji.

- Radimo na pripremi izgradnje za RHE Bistrica. Ovaj koridor ima značaj i za tu investiciju, rekla je ministarka. Ocijenila je da Transbalkanski koridor vraća Srbiju na mapu energetskih koridora Evrope, kao tranzitnu zemlju od Rumunije preko Crne Gore do Italije, te omogućava veću razmjenu energije i sigurnost snabdijevanja.

Navela je da ministarstvo planira dalja ulaganja u prenosni sistem kroz gradnju panonskog koridor kroz Vojvodinu, te jačanje mreže u centralnoj Srbiji, kao i bolja povezivanja sa Bugarskom i dodatno sa BiH. Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocijenila je da je ugovor o donaciji značajan za euro integracije i bilateralnu saradnju sa Njemačkom. Ocijenila je da se radi o projektu značajnom za zelenu tranziciju i energetsku efikasnost. Miščević je navela da je Koridor projekat od regionalnog značaja i povezuje Srbiju kako sa članicama EU – Rumunijom i Italijom, tako i sa Crnom Gorom i BiH.

Direktorka EMS Jelena Matejić je ocijenila da je ugovaranje 4. sekcije veliki korak ka završetku realizacije Koridora i da će se potruditi da projekat koji ima regionalni značaj bude završen prije roka ili u roku. Podsjetila da je prošle godine završena druga sekcija tog koridora, te da će treća biti gotova do 2026. godine.

Ocijenila je da je taj koridor najveća ikada investicija za EMS, a da će izgradnjom 4. sekcije biti povezani Bajina Bašta sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom i tako povezani prenosni sistemi tri zemlje, prenose srbijanski mediji.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA