TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Izgradnja mosta Počitelj: Kinezima penali od 3,3 miliona KM
24.1.2023 11:16 | Indikator.ba
"Autoceste FBiH" prvi put će obračunati penale, odnosno ugovorne kazne zbog nepoštivanja rokova prilikom izvođenja radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C, potvrđeno je za Dnevni avaz iz ove tvrtke.

U konkretnom slučaju radi se o ugovoru na izgradnji mosta Počitelj, to jeste dionice Počitelj – Zvirovići, a koji je potpisan 20. juni 2019. godine. Izvođač radova je azerbejdžansko-kineski konzorcij koji predvodi Azvirt.

Iako su se na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj zahuktali radovi, a trenutno su spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest, tačka na ovaj projekt ipak nije stavljena onda kada je to bilo naznačeno u ugovoru, odnosno u martu prošle godine.
Iz "Autocesta FBiH" su podsjetili na to da je datum početka ugovora bio 26. septembra 2019. godine, a ugovoreno vrijeme za izvođenje radova 900 dana.

Kako je novi, ranije određeni rok za izvođenje radova istekao 5. septembra 2022. godine, JP "Autoceste FBiH" je, naglasili su, pokrenulo proceduru naplate ugovorne kazne zbog kašnjenja završetka radova na mostu Počitelj.

- S obzirom na to da je došlo do novog kašnjenja bez opravdanog razloga, u skladu s ugovorom obračunat će se penali u iznosu od maksimalno 10 posto od prihvaćenog ugovornog iznosa, te će biti izvršeno umanjenje od skoro tri miliona i 300 hiljada eura.
Ugovorna kazna (penali) neće osloboditi izvođača obaveze da dovrši radove niti bilo koje druge obaveze, navode iz Autocesta FBiH.

Počiteljski most trebao bi biti jedan od najviših u regiji Do sada su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši stub na mostu. Radovi su trenutno usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi upornjak mosta.

Izvođači radova su China State Construction Engineering Corporation Ltd. (LOT1 - petlja Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - petlja Zvirovići) i konzorcij AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2 (most Počitelj).

(Foto: Autoceste FBiH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA