TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Pojavio se kupac za sarajevsku Hidrogradnju
24.1.2023 14:04 | Indikator.ba
Načininjen je prvi, važan korak kada je u pitanju rješavanje sudbine nekadašnjeg regionalnog građevinskog giganta, sarajevske kompanije Hidrogradnja, potvrdio je za Faktor Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

- Na posljednji oglas o prodaji raspisan u decembru prošle godine javio se inostrani kupac, švicarsko-hrvatska kombinacija, tako da kažem. Oni su uplatili novac za obavezno osiguranje u iznosu nešto većem od 200.000 KM - kaže Fazlagić.

Ipak, stečajni upravnik je oprezan.

- Dužni su uplatiti do 20. februara kompletan iznos, znači 88 mil KM, koliko iznosi početna cijena od koje ne odustajemo. U suprotnom, prema važećim zakonskim propisima, ostat će bez uplaćenog osiguranja. Sačekajmo kako će se razvijati situacija, nadam se da će posao o prodaji konačno biti završen. Dok ne vidimo novac, ne možemo govoriti da je posao dogovoren. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku - istakao je Fazlagić.

Posljednjih nekoliko godina bezuspješno se pokušavalo prodati nepokretnu i pokretnu imovinu kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu.

Podsjetimo, od eventualne prodaje namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima i kompanija bi tako na određeni način konačno stala na zdrave noge.

Hidrogradnja je prije rata imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

(Foto: Pixabay)

https://faktor.ba/vijest/stecajni-upravnik-hidrogradnje-strani-investitor-zeli-kupiti-firmu-mora-uplatiti-88-miliona-km-do-20-februara/187813
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA