TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Borba protiv rasta cijena u Hrvatskoj: Trgovci će objavljivati "bijele liste"
25.1.2023 04:15 | Indikator.ba
Tri trgovačka lanca u Hrvatskoj sudjelovat će u objavi takozvanih "bijelih lista", koje bi potrošačima trebale dati uvid u kretanje cijena hrane u prošloj i ovoj godini.

Ovo je rezultat dogovora predstavnika trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy nakon sastanka s ministrom Davorom Filipovićem u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Iako preostalih sedam pozvanih najvećih trgovaca ne sudjeluje u ovoj akciji, iz ministarstva kažu da su izuzetno zadovoljni sastankom te da očekuju da će kampanja biti uspješna.

- S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovarali smo o poskupljenju hrane i bezalkoholnih pića te o stvaranju instrumenata koji će potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv."bijelu listu", priopćilo je ministarstvo. Inflacija je u decembru iznosila 13,1 posto, a na nju je najviše utjecalo poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića.

U poruci se također navodi da je ministar Davor Filipović još jednom podsjetio Vladu na mjere za olakšavanje poslovanja u uvjetima energetske krize, kontrolu cijena struje, plina i goriva.

Njegovo ministarstvo poziva i ostale trgovce da se pridruže kampanji kojom ističu da žele zaštititi potrošače, posebno u razdoblju prilagodbe na novu valutu.

Ujedno odbacuju tvrdnje da se od trgovaca traži prikaz kretanja cijena više od 12.000 proizvoda te pojašnjavaju da je riječ o 1200 proizvoda u 80 kategorija čije cijene redovno prati i Državni zavod za statistiku.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA