TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
NLB Grupa: Kroz umjetnost povezujemo matični region
26.1.2023 06:26 | Indikator.ba
U Ljubljani je juče održana konferencija za novinare povodom početka novog umjetničkog programa NLB Grupe za vizualne umjetnosti.
Cilj programa je da NLB Grupa postane glavni oslonac i partner savremene umjetnosti i umjetnika u Jugoistočnoj Europi (SEE), u matičnoj regiji. U sklopu ovog umjetničkog programa Grupa će nastaviti ulagati u nabavu umjetnina i umjetničkih projekata te će stvoriti novu umjetničku zbirku pod nazivom "SEE ART" koja će svoje mjesto naći u galeriji NLB Grupe u Ljubljani. .

Viziju i ideje NLB Grupe za potporu vizualnim umjetnostima u regiji jugoistočne Europe predstavili su izvršni direktor NLB-a Blaž Brodnjak, direktorica Zavoda za zaštitu kulturne baštine NLB-a Irena Čuk, kustosica dr. sc. Meta Cordish, te članovi novoosnovanog Umjetničkog savjeta NLB-a dr. sc. Mira Gačina (Skopje), Maja Kolarić (Beograd) i Tevj Logar (Rijeka).

Blaž Brodnjak uvjeren je da nema saverene nacije bez vlastitog kulturnog identiteta i finansijskog stupa, a NLB, kao nositelj bankarske tradicije, uvijek je bila glavni pokrovitelj razvoja umjetnosti i kulture. Programom "ART" i kolekcijom "SEE ART" NLB Grupa ponovno uvodi plemenitu tradiciju mecenatstva, širit će je unutar matične regije jugoistočne Europe i uvesti u novo doba. "Umjetnost i ekonomija ne poznaju granice. NLB Grupa želi aktivno doprinijeti boljoj kvaliteti života u svojoj matičnoj regiji, zbog čega sada jačamo podršku umjetnosti kao jednom od iznimno važnih stupova održivog i društveno odgovornog poslovanja diljem svijeta, regije JIE, pa tako i u susjednoj nam prijateljskoj Republici Hrvatskoj. Kolekcijom "SEE ART" povezujemo suvremenu umjetnost i umjetnike, prepoznajemo talente ovoga kraja, podupiremo ih, promoviramo i otvaramo vrata za suradnju, dijalog i nove mogućnosti, dodao je Brodnjak.

Irena Chuk, direktoricaZavoda za zaštitu kulturne baštine NLB-a, naglasila je kako nadolazeća umjetnička zbirka nije prvi spomenik kulture nastao zahvaljujući mecenatskoj tradiciji koju NLB njeguje. S tim u vezi, istaknula je Muzej bankarstva "Bankarium", koji djeluje uz podršku NLB-a.
- Smještena u prostorima jedne od najljepših secesijskih zgrada u Ljubljani, zajedno s novom galerijom zaokružit će se programske aktivnosti umjetničkog programa NLB Grupe. Na ovaj način želimo približiti umjetnost ljudima jer nas kulturna baština obogaćuje kao pojedince, a šire i kao društvenu zajednicu, pojasnila je.

Meta Kordish, kustosica, istaknula je: - Kupnjom i predstavljanjem savremene umjetnosti iz jugoistočne Europe, NLB Grupa nastoji postati glavni oslonac i partner umjetnicima u regiji. Postavljanjem zbirke "SEE ART", galerije i razvojem popratnog programa usmjerenog na širu regiju, obogatit ćemo bankarske prostore kao i javni prostor lokalnih zajednica te pridonijeti unapređenju postojeće umjetničke produkcije i infrastrukturnih uvjeta u regiji i otvoriti vrata umjetnosti za ulazak u svakodnevni život ljudi koji žive i rade na ovim prostorima.

Kako bis osigurali profesionalan, kvalitetan i transparentan pristup, u NLB-u su osnovali stručno tijelo "NLB Art Council" čiji su članovi međunarodno priznati stručnjaci za umjetničku produkciju jugoistočne Europe: Tevj Logar (Rijeka), predsjednik Vijeća i nezavisni kustos, urednik i autor, dr. Mira Gaqina (Skoplje), historičarka umjetnosti, likovna kritičarka, viša kustosica i direktorica Muzeja suvremene umjetnosti u Skoplju i Maja Kolarić (Beograd), historičarka, kustosica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu. Zajedno su osmislili naziv zbirke, njen koncept i program.

Naziv nove kolekcije "SEE ART" odnosi se na Jugoistočnu Europu (SEE), matičnu regiju NLB Grupe i kolekciji daje jasan geografski okvir.

Cilj projekta je unaprijediti razumijevanje i poznavanje različitih kulturnih sredina, promicati toleranciju i različitost, au isto vrijeme proizvesti nove održive ideje i akcije s različitim izričajima suvremene umjetnosti.

(Foto: bankarium.si)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA