TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Sarajevska firma AD Harbi pokreće istraživanje rude željeza u Jablanici
26.1.2023 12:26 | Indikator.ba
Sarajevska firma AD Harbi iz Sarajeva, koja se bavi geološkim istraživanjima mineralnih resursa i prirodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini, radi na projektu detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice u jablaničkoj općini.

AD Harbi je uradio "Projekat detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice (općina Jablanica).

U razgovoru sa načelnikom općine Jablanica Damirom Šabanovićem u srijedu
predstavnici firme, predvođeni direktorom Muhamedom Harbinjom, naglasili su da je pomenuti teren u Prostornom planu općine Jablanica označen kao potencijalan za istraživanje i eksploataciju, dok je Strategijom razvoja općine Jablanica kao strateški cilj, između ostalog, definisano potpisivanje najmanje jednog sporazuma o istraživanju i investiranju u eksploataciju rude.

Shodno tome firma AD Harbi informisala je nadležnu općinsku službu i općinskog načelnika da je od Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražila urbanističku saglasnost za detaljna geološka istraživanja, te uputila zahtjev za izdavanje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, saopćeno je na sajtu Općine Jablanica.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA