TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Delta Holding u 2022. ostvario 783 miliona eura prihoda
26.1.2023 12:40 | Indikator.ba
Srbijanski Delta Holding je u prošloj godini ostvario rekordne rezultate - prihodi od prodaje dostigli su 782,4 miliona eura, što je 30% više nego u 2021. godini dok je EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) od 86,9 miliona eura, za 34% viša u odnosu na godinu dana ranije.

- Veoma smo zadovoljni što je najbolji rezultat postignut u godini koja je na globalnom nivou bila izuzetno izazovna, rekla je Milka Vojvodić, CEO i potpredsednik za ekonomiju i finansije Delta Holdinga, na godišnjoj konferenciji za medije, i dodala: - Ono što nam je omogućilo rekordno poslovanje su prije svega naši ljudi, visokog znanja i motivacije, kao i politika kontinuiranog investiranja u razvoj. U 2022. godini investirali smo 97 miliona eura, dok će u tekućoj godini ulaganja dostići 204 miliona eura.

Na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najvažnije projekte kompanije u 2022. godini – 110 miliona eura vrijedna rekonstrukcija Sava Centra koja je u toku i planirano je da se završi krajem 2023. godine, lansiranje regionalnog e-commerce biznisa Ananas koji je već postigao odlične rezultate u prvoj godini poslovanja sa više od 100.000 kupaca, i dalje modernizacije i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje u okviru Delta Agrara.

Trenutno najveći projekat Delta Real Estate je potpuno renoviranje Sava Centra u koji će biti investirano ukupno 110 miliona eura. Kako je najavila Angelina Nekić, potpredsiednik kompanije i generalni direktor Delta Real Estate, otvaranje ovog objekta planirano je za novembar 2023. godine, a otvaranje Plave dvorane (objekat B), najveće multinamjenske sale u regionu u prvoj polovini 2024.
Modernizovani Sava Centar, sa novim sadržajima i potpuno novim instalacijama i tehnološkim rješenjima, imaće kongresnu zonu od 50.000m2, poslovnu zonu na 24.000m2 i komercijalnu zonu na 10.000m2.

U oblasti nekretnina Delta Real Estate planira ulaganje više od 620 miliona evra do 2027. godine. Ovim investicijama biće pokrenuto više velikih projekata širom Srbije: Delta Land i Delta District u Beogradu, druga faza šoping mola Delta Planet u Nišu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu, najavila je Nekić.
E-commerce platforma Ananas u 2022. godini zabilježila je izuzetno veliki rast, potvrđujući ambiciju da postane regionalni džin u domenu online trgovine. Broj posjeta sajtu ananas.rs dupliran je na svaka tri mjeseca i premašio je brojku od 18 miliona. Broj porudžbina u svakom kvartalu je utrostručen u odnosu na prethodni (ukupno 132.700 porudžbina), a broj kupaca dostigao je 105.000 (na svaka tri mjeseca povećanje 3,4 puta).
U 2022. godini Ananas je izašao van granica Srbije akvizicijom dva portala u Sjevernoj Makedoniji. U ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regiona, reekla je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsjednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

(FOto: Delta Holding)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA