TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Kompaniji Dragana Šolaka smanjen kreditni rejting
26.1.2023 19:32 | Indikator.ba
Jedna od tri najveće rejting agencije na svijetu "Moody''s" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "United Media" u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1.

Vodeći prorežimski tabloid u Srbiji, Informer, piše da je "Moody''s" promijenio ocjenu sa stabilno na negativne izglede, a kako kaže potpredsjednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 mjeseci, i moraće da se pozabavi predstojećim dospjećem duga 2024. i 2025. godine.

U izvještaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti. Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da ako se te transakcije ne obave na vrijeme, da može doći do još slabije likvidnosti kompanije.

Moody''s u izvještaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 mjeseca.

Informer piše da kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumijeva procjenu sposobnosti i spremnosti kompanije da pravovremeno i u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema kreditorima.

Mediji pod Vučićevom kontrolom ranije su objavili podatak da su Šolakove kompanije dužne 5,4 milijarde eura te da dug i dalje vrtoglavo raste.

Mediji u Srbiji koje finansira Šolak, a prije svih N1, na meti je stalnih napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Šolaka optužuje da finansira ne samo medije nego i opoziciju.

Šolak u BiH ima nekoliko kompanija u svom vlasništvu. Najznačajnija je svakako kablovski operater Telemach te informativni TV kanal N1.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA