TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Uprkos politici njemačke investicije stižu u Bosnu i Hercegovinu
6.2.2023 04:47 | Indikator.ba
Njemačka investicije stižu u Bosnu i Hercegovinu, potvrđujući da zemlja ima priliku profitirati od tzv. nearshoringa, odnosno preusmjeravanja dobavljača sa dalekih na bliže proizvodne lokacije, kao i od konkurentnih cijena električne energije.

Njemačke investicije najviše dolaze u metalnu industriju, a u sklopu nje autodinustriju, gdje Bosna i Hercegovina ma tradiciju i potencijal.

Njemački Mahle će u Laktašima do kraja godine završiti novi pogon u Laktašima za proizvodnju autodijelova koji će biti izgrađen na lokaciji površine 65.000 m2 i, prema najavama, zapošljavati 700 novih radnika.
U industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške investitor iz Njemačke otvarit će firmu koja će se baviti proizvodnjom električnih lokomotiva, vagona i vozova za kolekcionare i dodatne opreme – staza,
mostova i tunela i druge dekoracije. Investitor je razmišljao da ulaže u Bugarsku, ali je angažmanom generalnog konzula BiH u Minhenu Vere Sajić pridobijen da ulaže u BiH.

Još jedna velika fabrika je u izgradnji u Prozor-Rami koja će proizvoditi dijelove za građevinske strojeve njemačke tvrtke Liebherr. Iza investicije stoji njemačkik kompanija GS - Holding GmbH, koja ima u Travniku GS- Tvornicu mašina. Fabrika bi trebalo da bude završena do novembra 2023. i zapošljavat če do 200 radnika.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da će njemačka kompanija PASS, koja ima pogone u Bijeljini, ugovoriti proizvodnju dijelova za američkog proizvođača električnih automobila Tesla. Tvornica bi trebalo da stvoi novih 500 radnih mjesta u Bijeljini koja je inače najveća proizvodna lokacija u metalnoj industriji u BiH sa više od 1.000 zaposlenih.

Ove investicije ukazauju da uprkos svim nesavršenostima poslovnog ambijenta, BiH ima potencijal da privuče strane invedsticije i da je tome doprinijela prekompozicija u lancima snabdijevanja koju su izazvali pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini.

Nedavna velika anketa koju je provela Njemačka privredna komora među 3100 njemačkih kompanija širom svijeta pokazala je da čak 42 posto njih ima poremećaje u lancu snabdijevanja. Najviše su tome izložene kompanije u Velikoj Kini (Narodna Republika Kina, Hong Kong, Tajvan) sa 58 posto, azijsko-pacifičkom području (bez Velike Kine) 50 posto, Sjevernoj Americi 46 posto i eurozoni 44 posto.
Osim toga, visoke cijene energije, posebno u Evropi, predstavljaju rizik za razvoj poslovanja. Nivo troškova energije, a gdje je BiH konkurentna, sve više postaje značajan faktor za lokacije u međunarodnoj konkurenciji.

Čak 35 posto anketiranih kompanija već je pronašlo nove ili odgovarajuće dobavljače za sirovine, preliminarne proizvode ili robu koja im je potrebna. Još 30 posto još traži. Glavni razlozi traženja novih dobavljača su optimizacija troškova, koja igra ulogu za gotovo dvije trećine kompanija, te diverzifikacija ili minimizacija rizika u slučaju kvarova (62 posto).

Promijenjene vanjskopolitičke prilike također znače da kompanije ispituju lokacije svojih proizvodnih pogona i ekspozitura. Svaka deseta kompanija je već izmjestila dijelove proizvodnje ili poslovnice na nove lokacije ili postavila nove. Još 16 posto još planira takav korak.

Fokus potrage za novim ili dodatnim dobavljačima ili za novim lokacijama je zemlja ili regija u kojoj kompanija već ima podružnicu. Geografska blizina igra posebno važnu ulogu kada se traže novi ili dodatni dobavljači.

Nove njemačke investicije u Bosnu i Hercegovinu dolaze većim dijelom u Republiku Srpsku, iako je rukovodstvo ovog entiteta pod sankcijama zbog svoje politike, te su obustavljena određena EU sredstva za infrastrukturne projekte.

Ovo je dobro, jer pokazuje da privrednici drugačije razmišljaju i očito da investiraju tamo gdje smatraju da im je prihvatljivo.

To što njemačke investicije dolaze u RS osim navedenih razloga može se objasniti i činjenicom da je ovaj entitet donio mjere rasterećenja privrede smanjenjem stope doprinosa za razliku od FBiH koja sa takvom mjerom još ne poseže, kao i to da su njene lokacije u sjevernim dijelovima zemlje (Bijeljina, Gradiška, Laktaši) blizu granice sa Hrvatskom, a što je istovremeno i granica sa
Evropskom unjom, a što je takođe prednost.

Osim toga, pokazalo se da su njemački invstitori koji već imaju pogone a sada samo proširuju poslovanje zadovoljni poslovnom situacijom u BiH. Jedno drugo istraživanje Predstavništva njemačke privrede u BiH objavljeno sredinom prošle godine, pokazalo je da bi većina njih ponovo izabralo Bosnu i Hercegovinu kao lokaciju za ulaganje i da se taj broj povećao u odnosu na prethodno istraživanje.

Prilike koje se otvaraju za privlačenje investicija trebalo bi da potaknu vlasti da rade na poboljšanju poslovnog ambijenta, jer dolaskom investicija manje će se ljudi iseljavati a više zapošljavati u vlastitoj zemlji, podizati ekonomija i standard građana.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA