TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komentari i analize
Iz godine u godinu sve gore: Bh. pivari gube bitku sa uvoznom konkurencijom
15.2.2023 05:29 | Indikator.ba
Iako Bosna i Hercegovina ima pet pivara, tržišta je preplavljeno uvoznim pivom, koje po jeftinim cijenama uglavnom plasiraju podružnice multinacionalnih kompanija iz susjednih zemalja, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Bosna i Hercegovina je uvezla piva u prošloj godini za 141,6 miliona KM, a izvezla u vrijednosti svega 7,8 miliona KM.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je lani svega 5,5 posto.

Najviše piva BiH uvozi iz Srbije i Hrvatske, gdje su smještene pivare vodećih proizvođača Molson Cors, Heinken, Carslberg i drugi.

U uslovima rasta inflacije, domaći pivari su posebno izloženi pritisku konkurencije koja ima mogućnost da drži cijene piva konkurentnim budući da gubitak koji naprave mogu kompenzovati kroz povećani plasman ili nadmojestiti prihodima sa nekih drugih tržišta.

Kada je riječ o potrošnji piva u Bosni i Hercegovini u 2022. godini, podaci UIO BiH govore da je pozitivan trend naplate samo zabilježen u drugom kvartalu, dok je u prvom i trećem kvartalu ostvaren pad naplate.

Da se tržište i dalje više okreće uvoznim nego domaćim pivima, pokazuje podatak o rastu od 6,1% u naplati akciza na uvozna piva na nivou devet mjeseci 2022. i njihov visok ponder u ukupnoj naplati.

U isto vrijeme pad prihoda od akcize na domaća piva iznosio je visokih 8,8 posto, prema podacima UIO.

Trend daljeg rapidnog pada tržišnog udjela domaćih pivara, prisutan još od koronavirusa i prijeti zatvaranjem nekih domaćih pivara pred naletom snažne uvozne konkurencije, upozoravaju predstavnici domaće pivarske industrije.

B. S.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA