TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Danas kreće izvoz mesa za Tursku, za početak 300 tona
13.3.2023 04:18 | Indikator.ba
Kreće prva isporuka goveđeg mesa iz BiH u Tursku (VIDEO)
Danas kreće prva isporuka goveđeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Nastavak izvoza za tursko tržište ohrabrilo je domaće stočare. Kažu da je ovo najbolji period za prodaju stoke, čime će obezbijediti i sredstva za proljećnu sjetvu.

- Puno znači za ljude da ostanemo u igri i u kontaktu sa Turskom. Da taj izvoz ne prestane u potpunosti. Smatram da će to biti jedna pozitivna energija za sve ljude sa naših prostora koji su prestali da tove, koji su smanjili, da ponovo ubacuju stoku, da ubacuju telad i da se to ponovo taj točak pokrene. Da vratimo na nivo proizvodnje koji je bio 2017. i 2018. godine - naveo je Ljubiša Stojanović, poljoprivrednik iz Semberije, izvještava RTRS.

Cijena je odgovarajuća, poljoprivrednici očekuju od 5,6 do 5,8 maraka po kilogramu žive vage.

U Semberiji je i klaonica koju su u prethodnim godinama turski inspektori prepoznali kao odgovornu kompaniju koja ispunjava tražene standarde kvaliteta. Od ugovorenih 1000 tona goveđeg mesa, u prvom kontigentu biće izvezeno oko 300 tona mesa, kažu u kompaniji ZP komerc, koja će takođe izvesti i govedinu sa svojih farmi.

- Ako se nastavi sa ovim trendom na izvozu junećeg mesa za Tursku, stočarska proizvodnja bi napokon mogla postati rentabilna i nadamo se da bi mogli uvećati kapacitete za tov - istakao je direktor ZP komerc Bijeljina Đorđe Rosić.

Izvoz goveđeg mesa u Tursku biće realizovan u dva kontigenta, a izvoznicima je na raspolaganju da dogovore količine prema ponudi od domaćih stočara.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA