TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Nova prilika za finansijske institucije: Podrška poslovnom sektoru "teška" 56 miliona EUR
17.3.2023 06:04 | Indikator.ba
Nova prilika otvara se za finansijski sektor za učestovanje u podršci poslovnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Razvojna banka Federacije BiH je objavila poziv za izražavanje interesa za učešće finansijskih institucija -finansijskih posrednika (komercijalne banke, mikrokreditne organizacije i preduzeća za lizing) u kreditnom programu ”Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH” koji se finansira sredstvima Svjetske banke.

Razvojna banka Federacije provodi projekat namijenjen pružanju podrške oporavku poslovnih subjekata koji su pogođeni ekonomskim uticajem pandemije COVID-19, i to kroz poboljšanje pristupa finansiranju i konsolidovane programe javne podrške.
Projekat se uspostavlja i realizuje putem kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom-Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (u daljem tekstu Svjetska Banka).

Kreditna linija namijenjena pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije, a koje će osigurati pod-zajmove za prihvatljive korisnike, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća.

Ciljna grup grupe su 1) veoma pogođena mikro, mala i srednja firme – poslovni subjekti koja su doživjela pad bruto prodaje/prihoda od najmanje 20 posto u drugom kvartalu 2020.godine u odnosu na drugi kvartal 2019.godine ili smanjenje bruto prodaje/prihoda u tekućoj fiskalnoj godini u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu; 2) nedovoljno opslužena mikro, mala i srednja preduzeća, uključujući preduzeća koja su inkluzivna za žene, novoosnovana preduzeća i preduzeća u nerazvijenim područjima, koja se uobičajeno percipiraju kao preduzeća visokog rizika što rezultuje većim ograničavanjem kreditiranja za te grupacije potencijalnih krajnjih korisnika čak i u uobičajenim uslovima poslovanja, bez obzira na utjecaj COVID-19.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 56 miliona EUR-a od čega se 60% ili 33,6 miliona EUR-a odnosi na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Projekt će u Federaciji Bosne i Hercegovine provoditi RB FBiH ukupan iznos 30,416 miliona EUR-a.

Osnovni uslovi projekta su maksimalan iznos podzajma: 1.500.000,00 EUR-a,
rok otplate: od 3 do 12 godina uz mogućnost korištenja grace perioda do 5 godina koji je uključen u rok otplate,

Odobrena sredstva poslovni subjekti će koristiti za nabavku stalnih i tekućih sredstava uz mogućnost refinansiranja postojećih kreditnih obaveza do 25% podzajma. Kamatna stopa za podprojekte iznosi fiksno 0,50% + marža RB FBiH (0,30% za banke, odnosno 1,00% za mikro kreditne organizacije i leasing društva) + marža finansijskog posrednika.
Jednokratna naknada definisana je u iznosu 0,25%, a obračunava se za svaki podprojekat.

Krajnji rok za korištenje supsidijarnog finasiranja je 31.decembar 2024. godine ili neki drugi datum koji odredi Razvojna banka FBiH.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA