TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Olakšavanje viznog režima dovodi jordanske turiste u BiH
21.3.2023 14:05 | Indikator.ba
Turističke posjete iz Jordana u Bosnu i Hercegovinu mogle bi se povećati nakon prezentacije destinacije Bosne i Hercegovine u jordanskoj prijestonici Ammanu.

U okviru studijskog putovanja bh. delegacije u Jordan, predstavnici projekta USAID Turizam, Vanjskotrgovinske komore BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Visit Sarajevo, Turkish Airlinesa i bh. turoperatora, sastali su se s predstavnicima jordanskog Ministarstva turizma i antikviteta (MOTA) na čelu s generalnim sekretarom dr. Emad Hijazeen.

Predstavnici MOTA-e predstavili su svoja postignuća i rezultate, nakon čega su uslijedile rasprave o ključnim pokazateljima uspjeha, očekivanjima i izazovima u turističkim sektorima obje zemlje, s fokusom na pitanje šta Bosna i Hercegovina (BiH) može steći iz jordanskog iskustva.

BH predstavnici bili su oduševljeni što su imali priliku podijeliti ljepotu i kulturno bogatstvo Bosne i Hercegovine s jordanskim putničkim agencijama.
Optimistični su da će održani B2B sastanci između jordanskih putničkih agenata i bosanskih turoperatora uroditi plodom.

U prilog tome ide i najava Nj.E. Mate Zeke, ambasadora Bosne i Hercegovine u Jordanu o olakšavanju viznog režima za jordanske državljane.

Tokom godina prije pandemije, Jordan se pozicionirao kao uspješna turistička destinacija na Bliskom istoku, privlačeći, do tada, rekordan broj noćenja u 2019. - nevjerovatnih 4,5 miliona. Uprkos pandemiji, Jordan je pokazao svoju otpornost sa snažnim povratkom, bilježeći porast od čak 20% noćenja u 2023. u odnosu na 2019. godinu.

(Foto: USAID Turizam)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA